Presidentti Niinistö: Suomi ei pärjää ilman omaa ruuantuotantoa - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Presidentti Niinistö: Suomi ei pärjää ilman omaa ruuantuotantoa

Presidentti Sauli Niinistön mielestä maatalouden ja oman ruuantuotannon merkitys vain kasvaa nykypäivän maailmassa. Myös metsäteollisuuden uusi kasvu saa tunnustusta presidentiltä.
Markku Vuorikari
"Emme kulje kauaa ilman sapuskaa”, sanoo tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korostaa ruuan omavaraisuuden merkitystä Suomelle.

”Sen ylläpitäminen on arvo sinänsä. Tämän päivän tapahtumat maailmalla vain vahvistavat tätä. Maataloustuotanto on ­lisääntyvässä määrin elintärkeää – emme kulje kauaa ilman sapuskaa.”

Suomalaiset maatilat ovat tehostaneet toimintaansa ja tilakoko kasvaa Myös ilmastonmuutos näyttäisi toistaiseksi suosivan suomalaistuotantoa. Niinistö kuitenkin tietää, että tiloilla on nyt vaikeaa muun muassa Venäjän pakotepolitiikan takia.

”Toivon voimia ja jaksamista pitkää työpäivää tekeville maataloustuottajille.”

Suomalaisruuan valtteja ovat laatu ja jäljitettävyys. Kotimaisuus on arvossaan myös presidentinlinnassa. Ulkomaisten vieraiden ruokalista kootaan usein suomalaisista aineksista, ja itsenäisyyspäivänä pöytä pyritään kattamaan paikallistuottajien antimilla ympäri maan.

”Emme kovinkaan usein ehdi kauppaan Jennin kanssa, mutta silloin kun käymme, ostoskoriin valitaan kotimaista”, Niinistö kertoo.

Suomalaisen metsätalouden presidentti on havainnut suuntautuvan vahvasti uuteen: perinteisen paperin ja sahapuun ohella tuotanto monipuolistuu ja laajentuu aivan uudenlaisiin tuotteisiin.

Yhteiskunnalle iso merkitys on myös kaikilla niillä työpaikoilla, joita alalle on syntymässä.

”Saa nähdä, miten näiden kiinalaisten sijoitusten kanssa vielä käy, mutta toimialalla näyttäisi menevän nyt hyvin. Pyörät on saatu pyörimään ihan uudella tavalla.”

Vastakkainasettelua maaseudun ja kaupunkien välillä Niinistö ei ole kokenut. Elinvoimaisia keskuksia löytyy ympäri maata, ja näin on hyvä olla myös jatkossa.

”Mikä maa olisi sellainen, jossa olisi vain kaupunkeja ja loppu ryteikköä.”

Maakuntamatkoillaan presidentti saa hyvän vastaanoton. ”On hämmentävää mutta myös kannustavaa, kuinka täynnä torit ja aukeat ovat väkeä”, hän kertoo.

”Maakunnissa löytyy peruspositiivisia ihmisiä ja vahvaa elämänuskoa. Palvelujen saatavuus on kuitenkin selkeästi yksi esille tulevista ongelmista.”

Presidentti ei usko, että yhteiskunta pystyy turvaamaan palvelut täysin nykyisentasoisena kaikkialla.

”Minusta olisi kuitenkin tärkeää, että palveluja ja väkeä olisi jatkossakin kautta maan. Yhteiskunta myös panostaa tähän aika lailla. Ainakin toistaiseksi meillä on siihen ollut varaa, enkä ole havainnut mitään suurta muutosta tähän.”

Lue tasavallan presidentin erikoishaastattelu kokonaisuudessaan keskiviikkona 26.10. ilmestyvästä Maaseudun Tulevaisuuden satavuotisjuhlalehdestä.

Lue lisää: Sauli Niinistö: Venäjän alueloukkaukset eivät olleet uhittelua mutta vähintäänkin välinpitämättömyyttä

Lue lisää: Lähdettekö ehdolle presidentinvaaleihin Sauli Niinistö? – katso video

Lue lisää

Kasvatetun kalan omavaraisuusaste on laskenut Suomessa alle 15 prosenttiin – Elinkeino on täysin riippuvainen Ruotsista ja Norjasta

Euroopan maaseutuvastaisin maa?

Aarre: Villiruokakursseja vetävä kokki Jouni Toivanen kertoo, mitkä kaksi asiaa jokaisen villivihanneksia keräävän pitää muistaa – ”Haluan, että jokainen kotikokki löytäisi villiyrtit”

Presidentti Niinistö ilmaisi suhtautuvansa nihkeästi EU:n yhteiseen talousvastuuseen