Politiikka

Puolustusministeri Niinistö: Reservikarkurit nakertavat järjestelmämme uskottavuutta

Puolustusvoimain komentaja Lindberg arvioi, että ampumakoulutus voi siirtyä entistä enemmän simulaattorilla tehtäväksi.
Niinistön mukaan siviilipalvelusvelvollisiksi hakeutuneiden reserviläisten määrä on kasvanut viime vuosina. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on huolissaan sotilaskoulutuksen saaneiden reserviläisten hakeutumisesta täydennyspalvelun kautta siviilipalvelusvelvollisiksi.

Niinistö kertoo maanpuolustuskurssin avajaisten puheessaan, että tällaisten henkilöiden määrä on kasvanut viime vuosina. Niinistö pitää asiaa periaatteellisesti tärkeänä, vaikka kyse ei hänen mielestään vielä ole mittavasta ongelmasta.

Ei reservistä noin vaan pidä voida lähteä eikä Suomea jättää puolustamatta vain siksi, että asepalvelus ei enää huvita. Reservikarkurit nakertavat järjestelmämme uskottavuutta, Niinistö moittii.

Ampumakoulutuksen perusteita voidaan järjestää tulevaisuudessa yhä enemmän simulaattoripohjaisesti, sanoo puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg.

Tämä mahdollistaisi sen, että ampumatarvikkeita olisi nykyistä enemmän käytettävissä soveltavissa taisteluammunnoissa varusmiespalveluksen keski- ja loppuvaiheilla.

Simulaattoreita voidaan mahdollisesti hyödyntää myös ajo-opetuksessa. Asiassa seurataan siviilipuolen ajo-opetusmääräyksiä.

Lindberg sanoi maanpuolustuskurssin avajaisissa pitämässään puheessa, että perinteinen luokassa opettaminen voi vastedes joutua kilpailemaan muiden teknologiaa hyödyntävien menetelmien kanssa. Koulutusta pyritään tehostamaan ja digitalisaatiota hyödyntämään entistä laajemmin.

Opetuksen sisällön ja tehokkuuden kehittämisessä katse kääntyy ennen kaikkea verkko-, virtuaali- ja simulointijärjestelmien täysimääräiseen hyödyntämiseen, Lindberg kertoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Edunvalvoja pettyi päätökseen: Puolustusvoimat sulkee diabeetikoilta oven varusmiespalvelukseen

Uudet alokkaat astuvat palvelukseen tänään

Kauppapuutarhaliiton pomo tyrmää kasvisruuan muuttamisen liharuuan näköiseksi: "Turha siinä on lähteä temppuilemaan"