Politiikka

Puolustusministeri Niinistö: Valtion etuosto-oikeus maakaupoissa olisi järkevää

Politiikka 20.04.2017

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan valtion rajoitettu etuosto-oikeus ulkomaalaisten kiinteistökaupoissa kuulostaa "erinomaisen järkevältä" ehdotukselta. Hän ihmettelee, miksi tällaista jo kunnilla olevaa mahdollisuutta ei ole otettu lainsäädäntöön aiemmin.


Yhteiskunnan turvallisuudelle tärkeitä kohteita ovat muun muassa sotilasalueet. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Ehdotus etuosto-oikeudesta sisältyy puolustusministeri Jussi Niinistölle tänään luovutettuun puolustusministeriön selvitykseen, jossa on käyty läpi tarpeita kokonaisturvallisuuden parempaan huomioimiseen maa- ja kiinteistökaupoissa. Ministerin mukaan selvityksessä on tunnistettu useita ongelmia nykytilanteessa.

"Parempi puuttua niihin hyvän sään aikana", Niinistö perustelee.

Valtiolla on jo nykyisin mahdollisuus lunastaa turvallisuusuhkiksi koettuja kohteita, mutta Niinistön mukaan sen lisäksi tarvitaan uusia ja pehmeämpiä keinoja. Kun niistä on lainsäädäntö olemassa, se jo ohjaa ulkomaalaisten kiinteistö- ja maakauppoja turvallisuuden kannalta paremmille sektoreille, Niinistö ennustaa.

Hän torjuu ajatuksen, että kiinteistökauppojen turvallisuushuolet suuntautuisivat yksinomaan Venäjään ja venäläisiin.

"Yhden yksittäisen maan takia me emme lainsäädäntöä tarkista", Niinistö sanoo.

Niinistö uskoo, että ainakin kahdeksaa ministeriötä koskeva lainsäädäntöhanke saadaan laajuudestaan huolimatta valmiiksi vielä tällä hallituskaudella.

"On vaikea kuvitella, että tuleva hallituspohja sitä pystyy tekemään, jos tämän päivän tilanteesta peilaa", Niinistö arvioi.

Puolustusministeriön asettaman työryhmän selvityksessä kaavaillaan muun muassa valtiolle etuosto-oikeutta strategisten ja yhteiskunnalle elintärkeiden kohteiden läheisyydessä.

Tällaisia turvallisuudelle tärkeitä kohteita voivat olla sotilasalueiden lisäksi muun muassa strategiset maa- ja merenkulkuväylät, padot ja satamat sekä tietoliikenteen ja sähkönsiirron kohteet.

Lisäksi työryhmä esittää harkittavaksi kiinteistökauppojen lupa- tai ilmoitusvelvollisuutta muille kuin EU:n tai Eta-alueen kansalaisille ja yhteisöille. Työryhmän mukaan tällaisesta järjestelmästä pitäisi säätää lailla ja sitä voisi soveltaa alueellisesti tai ajallisesti rajoitettuna.

Myös lunastuslainsäädäntöä ehdotetaan täsmennettäväksi puolustustarpeiden osalta. Edellytyksen lunastamiselle voisivat esimerkiksi täyttyä Puolustusvoimien hallinnassa olevien alueiden lähialueilla. Nykytilaan verrattuna puolustuslunastuslaissa pitäisi työryhmän mukaan kieltää selvemmin kiinteistöjen sellainen käyttäminen, joka haittaa Puolustusvoimien toimintaa.

Valtioneuvoston kanslia asettaa työryhmän valmistelemaan lakiuudistuksia maan kokonaisturvallisuudelle tärkeistä kiinteistökaupoista. Tavoitteena on saada hallituksen esitykset valmiiksi kevätkaudella 2018 ja lakimuutokset voimaan vuoden 2019 alusta.

Poikkihallinnolliseen työryhmään tulee edustus kahdeksasta ministeriöstä. Ryhmän puheenjohtajana toimii alivaltiosihteeri Timo Lankinen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit