Politiikka

Rehula: Sote-yritysten veroja ei välttämättä Suomeen

EU antaa siihen mahdollisuuden, mutta hallitus saattaa jättää harkintavallan maakunnille.
Markku Vuorikari
Tuleeko sotesta mitään? "Sote on prosessi. Teemme lainsäädäntöä, joka toimii ankkurina muutostyölle", Juha Rehula vastasi tiistaina. "Puoli vuotta sitten oltiin poteroissa, mutta nyt pyörät pyörivät, ja oikeaan suuntaan."

Hallitus ei suunnittele määräävänsä lakeja, joilla julkisin varoin sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavien yritysten pitäisi maksaa veronsa Suomeen.

"Se voidaan jättää maakuntien harkintaan", perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) sanoi tiistaina Helsingissä.

Hän lisäsi kuitenkin, että lainvalmistelu on kesken ja että EU-lainsäädäntö antaa mahdollisuuden verojen vaatimiseen.

Verojenmaksu liittyy hänestä julkisten varojen käytön yhteiskunnalliseen hyväksyttävyyteen, mutta asian voi hoitaa toistakin kautta.

"Kaikki yritykset, jotka tulevat hyväksytyiksi sote-palveluiden tuottajiksi ja toimivat julkisin varoin, täyttävät valintakriteerit ja noudattavat yleisiä julkisuusperiaatteita. Läpinäkyvyys tulee eurojen kautta."

Valinnanvapauden lisääntyessä myös yksityisten palveluiden käytön arvellaan lisääntyvän ja yritysten vievän verorahat pois Suomesta verosuunnittelun avulla.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on sanonut (MT 27.5.), että maakuntien sote-toimijoiden on maksettava verot Suomeen Suomessa tekemästään tuloksesta.

"Asia on pöydällä. Tätä ei ole unohdettu", Rehula sanoi tiistaina.

Lue lisää

Eduskunnan turvallisuusjohtaja luovutti Sipilän tönäisyvideon julkisuuteen

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti: Kuntavaalien järjestämisen ajankohtaa arvioitava mahdollisimman pikaisesti uudelleen

Kaksoiskuntalaisuus kuntavaaliteemaksi

Oikeuskansleri Pöysti pakkotestauksesta: Vielä on työtä tehtävänä – silti mahdollista, että valmistuu perjantaiksi