Politiikka

Rinne STT:lle: Presidenttiehdokkaan asettaminen mennee elokuulle

Erkki Tuomioja harkitsisi Sauli Niinistön tukemista.
LEHTIKUVA/Martti Kainulainen
SDP:n Eero Heinäluoma ei lähde presidenttiehdokkaaksi.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo STT:lle, että puolueen presidenttiehdokkaan asettaminen menee todennäköisesti elokuulle. Rinteen mukaan puoluejohto ja -hallitus päättävät tällä viikolla aikataulusta tarkemmin.

Rinne sanoo, että halukkaita ehdokkaita puolueessa on useita, mutta ei halua alkaa spekuloida nimillä.

Erkki Tuomiojan mukaan SDP:n on vakavasti harkittava, voisiko puolue tukea Sauli Niinistöä toiselle kaudelle. Tuomioja kirjoittaa Facebookissa, että mikään intressi ei puhu presidentin vaihdoksen puolesta.

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) kertoi tänään, ettei lähde SDP:n ehdokkaaksi ensi vuoden presidentinvaaleihin. Tiedotteessa asiasta kertonut Heinäluoma sanoo päätöksen olleen huolellisen harkinnan tulos.

Heinäluoma kertoi MTV:n aamulähetyksessä arvostavansa eduskuntatyötä hyvin korkealle.

"Minusta on tullut pikku hiljaa parlamentaarikko", Heinäluoma totesi MTV:llä.

Puheenjohtaja Antti Rinne sanoo Demokraatissa, että puolueen presidenttiehdokasasettelua käsitellään tällä viikolla puoluejohdossa ja -hallituksessa.

Puolueen presidenttiehdokkuudesta kieltäytyi aiemmin myös Jutta Urpilainen (sd.). Rinne sanoo Demokraatissa kuitenkin uskovansa, että SDP:lle löytyy hyvä presidenttiehdokas.

Omaa ehdokkuuttaan Rinne kommentoi Demokraatissa toteamalla, että samoihin aikoihin presidentinvaalien kanssa järjestetään maakuntavaalit, jotka vievät puheenjohtajalta aikaa.

"Maakuntavaalit ja presidentinvaalit menevät sillä tavalla päällekkäin, että puheenjohtajan pitää olla keskittynyt maakuntavaalien voittamiseen tukiessaan samalla presidentinvaalikampanjaa."

"Katsotaan, mitä Rinteen hatusta löytyy"

Heinäluoma totesi MTV:n aamulähetyksessä, että toivoo SDP:ssä uutta "laveaa" keskustelua soveliaista ehdokkaista. Hän kertoi oman päätöksensä olleen niin tuskainen, että ei edes ole miettinyt muita nimiä.

Heinäluoma pitää olennaisena, että puolue seisoo ehdokkaan takana.

"Ei niin, että heitetään yksi jäille ja katsotaan, miten tämä pärjää."

Hän ei ottanut aamulähetyksessä kantaa siihen, kuka voisi olla paras SDP:n ehdokas. Heinäluoma on silti luottavainen, että sellainen puolueesta löytyy. Hän kertoo seisovansa puolueen ehdokkaan takana ja olevansa mukana tulevassa vaalityössä.

"Katsotaan, mitä Rinteen hatusta löytyy."

Vuoden takaiseen ei muutosta

Heinäluoma ilmoitti kertaalleen jo viime vuonna, ettei ole lähdössä mukaan presidenttikisaan. Sen jälkeen kuitenkin myös Jutta Urpilainen ilmoitti, ettei lähde kisaan.

"Tämän jälkeen huomasin nimeni palaavan keskusteluun, sinällään selkeästä vastauksestani huolimatta. Lupasin vielä kerran puntaroida asiaa – onhan kyseessä tehtävä, joka on suurin kaikista tehtävistä, joihin suomalainen poliitikko voi olla ehdolla", Heinäluoma kertoo tiedotteessaan.

"En kiellä, ettenkö olisi miettinyt vakavasti, ja jälleen kaikilta mahdollisilta ja mahdottomiltakin kanteilta. Silti en saanut tarpeeksi painavia syitä päätökseni pyörtämiseen. Voi sanoa, että kenties kipinä syttyi, mutta roihua ei tullut. Jo itsessään vaativaan presidenttiehdokkuuteen tarvitaan se roihu", hän jatkaa.

Heinäluoman mukaan ratkaisevaa muutosta vuoden takaiseen ei ole tapahtunut.

"Rakennan edelleen uutta elämääni puolisoni poismenon jälkeen. En nyt sentään puolivallattomana leskimiehenä, mutta uuden ajan edessä kuitenkin", Heinäluoma tiedottaa.

Heinäluoma, 61, toimi SDP:n puheenjohtajana vuosina 2005–08 ja valtiovarainministerinä vuosina 2005–07. Eduskunnan puhemiehenä hän toimi vuosina 2011–15.

Heinäluoma on ollut kansanedustajana vuodesta 2003 lähtien.

Presidentti Sauli Niinistö ilmoitti viikko sitten lähtevänsä ehdokkaaksi vaaleihin. Hänen tuekseen kerätään parhaillaan kannattajakortteja, sillä Niinistö haluaa mittauttaa kannatuksensa valitsijayhdistyksen tuella.

Tähän mennessä ehdolle on asetettu myös keskustan Matti Vanhanen, vihreiden Pekka Haavisto ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen.

Lue lisää

Vasemmistoliiton ministerit vaihtuivat – Sarkkinen aloitti sosiaali- ja terveysministerinä, Andersson palasi opetusministeriksi

Poliitikolla oikeus saada arvostusta

"Esitän välillä radiossa vähän tyhmempää kuin olen, sitähän kuuntelijat rakastavat", kokenut radiotoimittaja kertoo

Evan kysely: Luottamus maan hallitukseen putosi kahdeksan prosenttiyksikköä viime kevääseen nähden