Politiikka

Risikko ja Mykkänen kokoomuksen uusiksi ministereiksi

Politiikka 21.06.2016

Orpo ja Grahn-Laasonen jatkavat ministereinä.


Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) siirtyy ministerin pallilta rivikansanedustajaksi.

Kokoomus on valinnut uuden ministeriryhmän. Valtiovarainministeriksi valittiin Petteri Orpo, sisäministeriksi Paula Risikko ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi Kai Mykkänen. Sanni Grahn-Laasonen jatkaa tehtävässään.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän uudeksi puheenjohtajaksi on valittu kansanedustaja Kalle Jokinen.

Jokinen on Hämeen vaalipiiristä ja hän nousi eduskuntaan syksyllä 2009. Ammatiltaan Jokinen on poliisi.

Iltalehti ennakoi päivällä julkistettavia kokoomuksen ministerinimiä. Lehden mukaan uusiksi ministereiksi olisivat nousemassa eduskunnan toinen varapuhemies Paula Risikko ja kansanedustaja Kai Mykkänen.

STT:n tavoittama Mykkänen ei halunnut kommentoida uutista vaan totesi ainoastaan, että julkisuudessa ja ryhmän piirissä on tuotu esiin monia nimiä.

Mykkänen sanoi, että hän ei ala spekuloida nimillä tässä vaiheessa. Paula Risikko viestitti, että on parhaillaan varattuna kokouksessa. Hän totesi, että puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo nimityksistä aamupäivän aikana.

Risikko on Vaasan vaalipiiristä ja Mykkänen Uudeltamaalta. Risikko on koulutukseltaan terveystieteiden tohtori. Hän on aiemmin toiminut peruspalveluministerinä, sosiaali- ja terveysministerinä sekä liikenne- ja kuntaministerinä.

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Mykkänen on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri. Hän asuu perheineen Espoossa. Ennen valintaansa kansanedustajaksi hän työskenteli Elinkeinoelämän keskusliitossa muun muassa Venäjä-asiantuntijana.

Orpo itse siirtyy valtiovarainministeriksi Alexander Stubbin tilalle. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka kertoi aamun Helsingin Sanomissa, että aikoo tässä yhteydessä luopua ministerintehtävistään. Syyksi hän mainitsee sen, että on kokenut raskaana perheyhtiönsä verosuunnitteluun kohdistuneen kielteisen julkisuuden. Vielä viime viikolla niin ikään Helsingin Sanomissa julkistetussa jutussa Toivakka kertoi nauttivansa ministerinpestistä ja tekevänsä työtä, jolla on merkitystä.

Orpon erityisavustaja kertoo STT:lle, että Orpo ei kommentoi asiaa ennen tiedotustilaisuutta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit