Politiikka

Risikko: Sote-ongelmat tiedossa ennen lausunnoille lähettämistä

Politiikka 01.03.2017

Sote-lakeihin tehdään muutoksia yhdenvertaisuusasioihin, integraatioon ja palvelukokonaisuuksiin.


Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta
Paula Risikon mukaan soten valinnanvapauslaki piti lähettää keskeneräisenä lausunnoille.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kertoo tienneensä sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapauslakiin liittyvistä ongelmista jo ennen kuin se lähetettiin lausunnoille. Hänen mukaansa lakiluonnos jouduttiin aikataulusyistä lähettämään lausunnoille ennen kuin ongelmat saatiin korjattua. Risikko sanoo, että töitä on tehty koko ajan niiden korjaamiseksi.

"Yhdenvertaisuusasiat, integraatio ja sujuvat palvelukokonaisuudet ovat ne, joita hiotaan. Olen alan ihmisenäkin ehdottomasti sitä mieltä, että ne pitää korjata", Risikko sanoi STT:lle.

Risikko kertoo olevansa vakuuttunut, että luonnoksen ongelmat saadaan ratkaistua.

"Meidän pitää huolehtia siitä, että yhdenvertaisuus toteutuu. Itse olen myös sitä mieltä, että mallin monimutkaisuutta pitää korjata. Lisäksi pitää oikeasti saada niitä palvelukokonaisuuksia. Nyt me aika paljon puhumme siitä, että minkä putiikin oven sinä avaat, kun meidän pitää miettiä palvelukokonaisuuksia ja integroituja palvelujärjestelmiä."

Risikko sanoo olevansa henkilökohtaisesti sitä mieltä, että valinnanvapauslaki pitää saada yhtä aikaa muiden sote-lakien kanssa eduskuntaan siitä syystä, että eduskunnan pitää pystyä katsomaan kokonaisuutta.

"Järjestämislaki ja maakuntalaki ja valinnanvapauslaki ovat kokonaisuus. Eduskunnan pitää nähdä ne kaikki, että he pystyvät ottamaan kokonaisuuteen kantaa. Miten voi ottaa kalustoon kantaa, jos ylähampaat puuttuvat?"

Valinnanvapaus on oleellinen osa sotea, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.). Hänen mukaansa valinnanvapauden pitää olla laajaa uudistuksessa, mutta sen pitää myös olla mahdollisimman tasavertainen eri puolilla Suomea asuville.

Hänen mukaansa uudistuksessa lähdetään siitä, että aikataulussa pysytään.

Orpo sanoi eduskunnassa, että kyse on niin suuresta ajattelutavan muutoksesta, että se herättää paljon myös epäilyjä ja vastustusta.

(STT)

Aiheeseen liittyvät artikkelit