Politiikka

Sairaanhoitaja tylyttää EK:n Mattilaa: "Kiky-ideariihen kokouspalkkio voi olla suurempi kuin sairaanhoitajan kuukausiansio"

Politiikka 20.03.2017

Jokainen johtaja voi näyttää palkka-alessa itse esimerkkiä, Jan Holmberg kirjoittaa.


Kari Salonen
Sairaanhoitajat ovat jo alistuneet palkkamalttiin, kirjoittaja huomauttaa.

Elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtaja Veli-Matti Mattila antoi haastattelun Helsingin Sanomille, jossa hän arvioi suomalaisten palkassa olevan 10-15 prosenttia ilmaa. Sairaanhoitaja Jan Holmberg pitää haastattelua pöyristyttävänä.

"Näin töksäytti siis Elisan toimitusjohtaja, jonka tulot olivat vuonna 2015 yli 1,6 miljoonaa euroa. Helsingin Sanomien jutussa ei ollut tarjolla kiitosta hoitotyöntekijälle, joka on tänä vuonna kiltisti pidentänyt työaikaansa ja menettänyt lomarahojaan", Holmberg huomauttaa Tehy-lehden blogikirjoituksessaan.

"Ahneudella ei näytä olevan rajaa, kun paikallisen sopimisen, työehtojen heikentämisen, tulojen laskemisen ja eläkeiän nostamisen rikkinäinen levy soi miljonäärien edustussaunassa. Pian kolme vuotta on tehty työntekijöiden kanssa nollapalkkaratkaisu hallituksen lyödessä löylyä kiukaalle. Sairaanhoitajana olen alistunut palkkamalttiin."

Holmbergin mielestä tuottavuutta pitäisi saada johtajien palkkojen, palkkioiden, luontaisetujen ja muiden tulovirtojen leikkaamisesta. Hänen mielestään tämä on myös hyvin perusteltua: suuryritysten tuottavuus ei näytä nousevan.

"Esimerkkiä jokainen johtaja voi näyttää leikkaamalla palkkansa kokoaikaisessa työssä olevan suomalaisen tulotasolle. Se oli vuonna 2015 kuukaudessa keskimäärin vajaat 3 000 euroa. Summaan on laskettu peruspalkka, lisät, ylityöt ja luontaisedut", Mattila huomauttaa.

"Voi olla, että puolentoista miljoonan vuosituloista luopuessa mielipide äkkiä muuttuisi. Varsinkin, kun jatkossa yksin työpaikalla työehtosopimusta solmiessa vastassa olisi ”maksimaalisesti joustava” miljonääriyritysjohtaja."

Pienistä ja keskipalkoista leikkaaminen tulisi yhteiskunnalle Holmbergin mukaan kalliiksi.

"Miljoonatuloja nauttivien taloutta lisäpalkka-ale ei juuri hetkauttaisi, mutta sairaanhoitaja köyhtyisi entisestään. On muistettava, että monet hoitajat pyörittävät perheen taloutta työpaikkojen vähettyä miesvaltaisilta aloilta. Palkka-alessa ei ole aina kyse vain yhdestä ihmisestä, vaan isommasta ruokakunnasta ja sen ostovoimasta", hän korostaa.

"Suomea ei saada jaloilleen nyysimällä sairaanhoitajan kukkarosta lisäropo valtion ja yritysten kassaan. Että tällaisia kiky-terveisiä ”ylipalkatulta” sairaanhoitajalta sinne yritysjohtajien ja lobbareiden ideariiheen. Tätä voi tietenkin olla vaikea sulattaa, kun ideariihestä maksettava kokouspalkkio voi olla suurempi kuin sairaanhoitajan koko kuukausiansio."

Tehy-lehti: Sairaanhoitajan terveiset miljonääreille

Lue lisää:

EK riitaantuu kaikkiin suuntiin

Kommentti: EK kerää kovilla puheillaan näyttöjä Metsäteollisuudelle

Startup-sijoittajat antavat piutpaut EK-Mattilan palkkapuheille: Enkelirahaa virtaa Suomen kasvuyrityksiin ennätysmäärä

Aiheeseen liittyvät artikkelit