Politiikka

Sarvamaa: Luomukasvihuoneiden juuriongelma voi vielä ratketa

Suomen ongelmaan luomukasvihuoneista saadaan ehkä aikalisä EU:ssa. Nykyesitys lopettaisi luomusalaatin tuotannon Suomessa.
Markku Vuorikari
"Poikkeukset Suomelle eivät varmaankaan voi uhata Espanjan luomusalaattituotantoa. Näinkin pöyristyttäviä taka-ajatuksia neuvotteluissa on maalailtu”, Sarvamaa sanoo.

EU:n valmistelema luomu-uudistus sisältää Suomen kasvihuoneiden kannalta kiusallisen ongelman. Esitys on vaatinut luomukasvihuoneissa kasvatettavien kasvien juurien kiinnittymistä maahan, kun Suomessa käytetään kasvualustoja.

Kokoomuksen meppi Petri Sarvamaa arvioi tavattuaan maatalouskomissaari Phil Hoganin, että maaperävaatimusta harkitaan vielä uudestaan.

"Kerroin komissaari Hoganille, että toteutuessaan esitys lopettaisi kokonaan luomusalaattien tuotannon Suomesta", Sarvamaa kirjoittaa tiedotteessa.

Hogan sanoi viime viikolla maatalousministereiden kokouksen jälkeen, että aikoo ehkä esittää aikalisää kasvihuonekysymyksessä.

"Hogan ymmärsi, että luomusalaatin kasvattaminen pohjolassa ei voi loppua tällaiseen vaatimukseen. Että routaisesta maasta ei saada samanlaista kasvualustan ainesta kuin eteläisemmissä maissa", Sarvamaa sanoo.

Luomusta on yritetty päättää jo kaksi vuotta. Viimeinen yritys pitkään aikaan käydään kesäkuun aikana, sillä EU:n puheenjohtajamaa Malta haluaisi uudistuksen valmiiksi. Heinäkuussa aloittavalla puheenjohtajamaalla Virolla luomu ei ole listoilla.

Hoganin mielestä luomu-uudistuksessa on mahdollista päästä eteenpäin, jos kasvihuoneiden maaperäongelman lisäksi vaikea päätös torjunta-aineiden jäämistä luomutuotteissa siirretään tulevaisuuteen.

Suomi ei hyväksynyt viime viikolla ministerikokouksen esitystä. Se olisi lisännyt byrokratiaa ja valvontaa, eikä kasvihuoneongelmaankaan ollut ratkaisua.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mukaan Suomi voisi jatkaa nykyisellä luomulailla.

Lue myös:

Luomu-uudistusta yritetään vielä kerran - Suomelle esitys ei kelvannut

Lue lisää

Suomi mukana ensimmäisen kerran kansainvälisessä ruokakampanjassa – Pro Luomu sai EU:lta yli miljoona euroa luomutuotteiden menekin edistämiseen

Petri Sarvamaa puolustaa EU:n komissiota eläinpalkkiouudistuksessa: "Hallituksen tehottomuus suomalaisten tuottajien etujen valvomiseksi hirvittää"

"Ville Niinistön esitys on järjetön suomalaisen metsänhoidon näkökulmasta", kritisoi europarlamentaarikko Petri Sarvamaa lulucf-asetuksen valmistelua

Realismia hiilinielutavoitteisiin