Politiikka

Saunapalvijupakka laajenee: Riihitalkkunakin tarvitsee poikkeusluvan myynnin jatkumiseksi

Politiikka 22.02.2017

Saunapalvin lisäksi myös riihi­talkkunaa uhkaa myyntikielto pah-yhdisteiden takia. Tiilikainen lupaa puolustaa perinneruokia.


Pasi Leino
Talkkunayrittäjä Kari Tuominen ostaa kaurat lähitiloilta. "Jos omien peltojen vuokraviljelijä on saanut laatua, ostetaan häneltä. Tältä aukealta vilja tulee.” Talvella riihessä on hiljaista.

MT uutisoi viime viikolla, että savusaunassa perinteisesti valmistettu saunapalviliha ei taivu EU:n uusiin pah-yhdisteiden rajoihin.

Palvilihan myynti loppuu syksyllä, ellei Suomi hae EU:n tarjoamaa poikkeusta.

Nyt on paljastunut, että pah-uhan alla on myös perinteisesti valmistettu riihitalkkuna. Salolainen Kivisaaren piapojauhoin yrittäjä Kari Tuominen ei usko, että pääsisi tiukentuviin rajoihin.

"Nyt pysyy nippa nappa rajoissa. Siitä pitäisi vähentää pah-pitoisuuksia noin puoleen", Tuominen sanoo.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) lupaa puolustaa savusaunassa palvattua lihaa.

"Saunapalvi on osa suomalaista ruokakulttuuria ja perinnettä. Ruokakulttuuri on vaalimisen arvoinen."

Tiilikainen lupailee myös poikkeuslupaa palvilihalle, vaikka tähän saakka viranomaiset ovat olleet sille nihkeitä.

"Keskustelemme tuottajien ja kuluttajien kanssa. Jos poikkeukselle on selvä tarve, sitä täytyy lähteä tavoittelemaan. Oletan, että tarvetta jatkolle on", Tiilikainen sanoi maanantaina MT:lle.

Samaa esittää myös maa- ja metsätalousministeriön ruokaosaston osastopäällikkö Minna-Mari Kaila.

"Asiaan haetaan ratkaisu. Perustelut pitää laatia yhdessä alan toimijoiden kanssa", Kaila tviittasi.

Riihitalkkunasta ei Tiilikaisen mukaan ole vielä keskusteltu. "Jokainen tuote katsotaan erikseen", hän sanoo.

Tuominen joutui muutama vuosi sitten muuttamaan talkkunan valmistustekniikkaa, kun pah-yhdisteet olivat edellisen kerran esillä. Hän rakensi uuden kuivurin, jotta savun kanssa kuivaamisen aika lyhenisi.

"Toiminta meinasi loppua jo silloin. Ilman savua tuote muuttuu aika paljon, ei se ole enää perinnetalkkunaa, tai piaposta täällä puhutaan. Savun maku on jo nyt tuotteissa hyvin mieto. Jotkut asiakkaat valittivat jo viime kerralla", Tuominen sanoo.

Kivisaaren talkkunasta pah-yhdisteitä mitataan kerran vuodessa.

EU ei halua kieltää sauna­palvia eikä riihitalkkunaa, vaan kiristää savustuksessa syntyvien pah-yhdisteiden rajoja. Yhdisteet aiheuttavat syöpää.

EU myöntää, että perinneruokien pah-määrät eivät ole kokonaisuuden kannalta merkittäviä. Siksi se tarjoaa poikkeuslupaa.

Poikkeusluvan tarvitsevat ainoastaan aitoa, puusta saatua savua, käyttävät valmistajat. Teollisen mittakaavan yritykset voivat virittää valmistuksen rajoihin sopivaksi. Ne myös ovat niin paljon jo tehneet.

Savusaunassa perinteisesti palvaavia yrityksiä on noin 300. Riihitalkkunan valmistajia on vähemmän.

”Aika moni on lopettanut. Mahtaako löytyä viittäkymmentä”, Tuominen arvioi.

Tuottajia yhdistää käsityön suuri määrä. Sen takia tuote ei ole yhtä tasalaatuinen kuin teollisesti valmistettu.

Siksi myös pah-yhdisteiden määrä voi vaihdella. Se tuottaa ongelmia, kun ollaan lähellä rajaa.

”Jopa puun laatu voi vaikuttaa pah-yhdisteiden määrään”, Tuominen sanoo.

Palvilihasta poistetaan usein savustuksen jälkeen pinta, johon pah-yhdisteitä on kertynyt sisustaa enemmän.

”Kaurakin kuoritaan, mutta jyvä on pieni ja se kyllästyy helposti.”

Kalaa savustavia yrityksiä uudet pah-rajat eivät uhkaa.

”Muutama vuosi sitten sitä tutkittiin, eikä silloin oltu lähellä rajoja. Selvitämme, onko nyt vaikutusta meihin”, kalakauppiasliiton vt. toiminnanjohtaja Kari Ylihärsilä sanoo.

Lue myös:

Savusaunassa palvattu liha kielletään syksyllä - Suomi nihkeä hakemaan poikkeusta EU:sta

Palvaajayrittäjä: "Jos saunapalvi kielletään Suomi 100 -vuotta kampanjan aikana, niin morjens"

MTK aikoo puolustaa saunapalvilihaa

Eurooppanuorten puheenjohtaja syyttää: Palvilihakohusta puuttuu pohja

Kuka auttaisi pieniä palvaajayrittäjiä?

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT