Politiikka

Savonlinnan tuhkarokkotapauksesta aiheutuva soittourakka jatkuu yhä – sairastunut oli Punkaharjun leirikeskuksessa

Rokotuskattavuuden alhaisimmat alueet Suomesta löytyvät ruotsinkielisen Pohjanmaan kunnista.
LEHTIKUVA / MATTI BJÖRKMAN
Savonlinnassa on hoidettu sairaalassa tuhkarokkoa sairastavaa miestä.

Savonlinnan tuhkarokkotapauksen vuoksi aloitettu soittourakka jatkuu yhä. Savonlinnassa on hoidettu sairaalassa tuhkarokkoa sairastavaa miestä, ja parhaillaan käydään läpi kaikkia heitä, jotka ovat voineet joutua alttiiksi tartunnalle. Tuhkarokko tarttuu helposti hengitysilman välityksellä.

Sairastunut oli ollut Punkaharjun leirikeskuksessa, ja nyt yritetään tavoittaa myös siellä oleskelleita tai käyneitä ihmisiä. Taudin itämisaika on yleensä noin kymmenen vuorokautta.

Tuhkarokon rokotuskattavuus vaihtelee Suomessa alueittain: Etelä-Savossa se on noin 95–97 prosentin välillä, arvioi infektioylilääkäri Sakari Vuorinen, Mikkelin ja Savonlinnan keskussairaalasta.

"Toivomme, että uusia sairastuneita ei ole, sillä jokainen sairastunut aiheuttaa uuden rumban ja tartuttaa keskimäärin kuudesta kymmeneen ihmistä", sanoo Vuorinen.

Hän muistuttaa, että ketjureaktio rokottamattomassa väestössä "voi olla aika kamala". Rokotuskattavuuden alhaisimmat alueet Suomesta löytyvät ruotsinkielisen Pohjanmaan kunnista. Euroopassa on puhjennut laajoja tuhkarokkoepidemioita siellä, missä rokotuskattavuus on huono.

Tuhkarokkoon sairastunut saa korkean kuumeen ja hengitystieoireita. Silmät voivat olla valonarat. Ihottuma alkaa muutaman vuorokauden kuluttua. Tuhkarokon jälkeen voi saada myös muun muassa keuhkokuumeen. Tauti on yleensä vakavampi aikuisilla kuin lapsilla.

Vuorinen huomauttaa, että tuhkarokko voi levitä etenkin loma-aikana helpommin kuin muutoin, sillä ihmiset liikkuvat paljon.

Tuhkarokkoa vastaan annetaan MPR-rokote, joka suojaa tuhkarokon lisäksi sikotaudilta ja vihurirokolta. Viime vuonna Suomessa todettiin neljä tuhkarokkotapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tutkijat löysivät keinon, jolla saatiin parannettua influenssan rokotuskattavuutta – yli 2100 influenssatapausta voitaisiin estää

Kaksi uutta ebolalääkettä antavat toivoa epidemian taltuttamisessa

Tuhkarokkoa ja lääkkeille vastustuskykyisiä bakteereja tavattiin Suomessa edellisvuotta enemmän