Politiikka

Sipilä ei näe aihetta hallituksen linjan tarkistukselle – Ville Niinistöstä pääministeri on ylimielinen

Kuntavaalien tulos ei ole heijastumassa hallituspolitiikkaan. Oppositiossa vaalitulosta pidetään selkeänä epäluottamuslauseena.
Jaana Kankaanpää
Pääministeri Juha Sipilä ei aio muuttaa hallituksen politiikkaa, vaikka Ville Niinistön johtama vihreät ja Li Anderssonin vasemmistoliitto ovat selkeästi kasvattaneet suosiotaan. Myös kristillisdemokraatit on Sari Essayahin (vas.) johdolla kasvattamassa kannatustaan. RKP on pitämässä kannatuksensa Anna-Maja Henrikssonin johdolla.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan kuntavaalien tuloksella ei ole vaikutusta hallituspolitiikkaan. Hän tyrmäsi ajatuksen Kuntatalolla, ja arvioi, että suomalaiset ovat antamassa tuen hallituksen uudistuksille.

"Kyse on paikallisesta vaalista"; hän toteaa.

Hän myös totesi tulosillan alkaessa, että vaalin tulos "unohtuu pian".

Sipilä sanoo, että eduskunnassa puolestaan noudatetaan edelleen viime eduskuntavaalien tulosta. Siksi opposition kannatuksen nousulla ei ole vaikutusta nousulla hallituksen toimintaan.

Hallituspuolueet valmistautuvat seuraavaksi kuun lopulla pidettävään hallituksen puoliväliriiheen.

Sipilä sanoo, että hallitus halusi vaaleista huolimatta pitää kiinni sote-uudistuksen aikataulusta. Tämän vuoksi ihan viimeisimmät päätökset tehtiin vaalien alla ja ne ovat voineet vaikuttaa hallituspuolueiden tulokseen.

Sipilä arvioi vaalitulosten analysointien lomassa, että kukin puoluejohtaja vertaa tulosta mihin haluaa. Sipilä vertasi itse tulosta viime kuntavaalien tulokseen. Hän samalla muistutti, että keskusta ei ole juuri koskaan menestynyt kuntavaaleissa.

Vaalien selkeän voittajan, vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö arvioi Ylen ennusteen julkistamisen jälkeen, että kolmen hallituspuolueen kannatus ei ole saamassa enemmistöä annetuista äänistä. Niinistön mielestä hallituspuolueiden yhteiskannatus on selkeä merkki.

Keskusta on jäämässä vaalin kolmanneksi.

"Vaali on paha tappio pääministeri Sipilän johtamalle keskustalle", sanoo Niinistö MT:lle.

Niinistön mielestä Sipilä on "ylimielinen", kun hän ilmoittaa, että vaalilla ei olisi mitään vaikutusta hallituksen toimintaan.

"On aavistuksen ylimielistä puhetta. Pääministeri voisi hieman nöyrtyä. Hänelle on ollut harvinaista, että ottaisi oppia kritiikistä. Nyt hänellä on pakko tehdä se. Keskusta saa huonon tuloksen, hänen on pakko nöyrtyä", Niinistö toteaa.

"Vihreät on valmis yhteistyöhän", hän lisää.

SDP:n Antti Rinne puolestaan laskee, että hallituspuolueiden kannatus on laskenut viime eduskunta- tai kuntavaaleihin verrattuna.

Rinne toivoi vaali-iltana, että puolueen ääntä kuultaisiin enemmän. Varsinkin sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus sote on ollut äänestäjien huulilla koko vaalin ajan. Hän uskoo, että jotain tapahtuu ja kovaa politiikkaa on entistä vaikeampi viedä eteenpäin.

"On todella kovat paineet hallituksen sisällä", hän arvioi.

Kokoomuksen Petteri Orpo puolestaan hehkutti, että puolue on pitämässä jo kolmannen kerran peräkkäin kuntavaalien ykköspuolueen paikan.

Orpo arvio, että kokoomuksen kannatus oli vielä viime syksynä alhaalla ja puolue lähti takamatkalta vaaliin. Orpo myös oli tyytyväinen, koska kuntavaalien kannatusprosentti oli enemmän kuin viime eduskuntavaaleissa.

Oppositiopuolueiden kannatusta Orpo kommentoi muistuttamalla, ettei hallitustyö ole ollut helppoa ja hallitusohjelma säästöineen ja uudistuksineen on ollut kova.

Hänen mukaansa siihen nähden opposition äänisaalis olisi voinut olla suurempikin.

Perussuomalaisten Timo Soini myönsi pian Ylen ennustuksen julkistamisen jälkeen, että puolue on häviämässä vaalit.

"Selittelemättä takkiin tuli."

Soini myöntää, että hallituspuolueille kuntavaalien tulos ei ole hyvä. Linja ei tyydytä kaikkia suomalaisia.

"Vihreät ovat onnistuneet tekemään itsestään vaihtoehdon."

Soini sanoo, että hallituksen pitää puoliväliriihessä tehdä tiettyjä painotuksia. Eduskuntavaaleihin on edelleen kaksi vuotta, eikä oppositiolle pidä antaa periksi, hän toteaa.

"On epätodennäköistä, että punavihreälle blokille annettaisiin eduskunnassa löysää", hän toteaa.

Soinin mukaan uusi puoluejohto linjaa myöhemmin, mitä hallituspolitiikalle tapahtuu.

Edit: 10.4. Tarkennettu Niinistön kommenttia

Aiheeseen liittyvät artikkelit

SDP juhlii viikonloppuna 120-vuotista matkaansa – Globalisaatio on ollut työväenliikkeelle hankala paikka

Kokoomuksen Timo Heinonen kritisoi valtiovarainministeriön budjettiehdotusta: "Kiihdyttää väistämättä kaupungistumista"

SDP:n eduskuntaryhmä ojensi al-Taeeta – poikkeuksellinen ohjeistus, miten kansanedustajana tulee toimia