Politiikka

Sipilä: Sote-yritysten maksettava verot Suomeen

Maakuntauudistus ohjaa entistä enemmän julkista rahaa myös yksityisille sote-yrityksille.
Jaana
Pääministeri Juha Sipilä arvioi, että Suomen taloudessa on kahdeksan vuoden jälkeen tapahtumassa positiivinen käänne.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) mielestä tulevaisuudessa maakunnissa toimivien sosiaali- ja terveyspalvelualan yritysten on täytettävä maakunnallisen toimijan kriteerit, joihin kuuluvat myös tietyt yhteiskuntavastuukriteerit.

"Ei tietenkään ole meidän intressissä, että maakunnissa olisi toimijoita, jotka eivät maksaisi veroja Suomessa syntyvästä tuloksesta", hän arvioi asiaa Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa.

Sipilän mukaan myös EU muuttaa vero-ohjeitaan. Esimerkiksi tuore direktiivi kiristää konsernin oikeutta vähentää korkomenoja verotuksessa. Näin tapahtuu kun yrityskauppa on rahoitettu kohtuullisella korolla olevalla velalla. Korko maksetaan ulos Suomesta, kun se on verovähennyskelpoinen.

"Tämä on tyypillisin tapa siirtää voittoa maan rajojen ulkopuolelle", mainitsee Sipilä

Pääministerin mukaan maatalouden tilanne on hyvin tiedossa ja hallituksessa valmistellaan koko ajan maatalouden kriisipakettia maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen johdolla.

"Hallitus tekee kaiken, mikä on tehtävissä. Taloudellinen liikkumavara on pieni, mutta tiedossa on, että pienikin apu auttaa maatilojen arjessa."

"Paketissa on toimia, joilla voitaisiin tehdä maatiloilla maksu- ja takausjärjestelyjä".

Pääministeri arvioi myös, että mukaan kahdeksan vaikean vuoden jälkeen Suomen taloudessa on viimein tapahtumassa muutos.

"Viime vuoden loppupuolella on tapahtunut käänne. Positiivisia merkkejä on: kauppa on kasvanut, esimerkiksi autokaupan osalta. Luvut ovat parantuneet muuallakin kuin rakentamisessa", hän mainitsee.

Työllisyyden nousu edellyttäisi suurempaa kuin yhden prosentin talouskasvua. Toki huonojakin uutisia on ollut. Sipilä luonnehtii Microsoftin ikävää päätöstä "rakennemuutoksen hännäksi".

"Tietyllä tavalla päätös oli odotettu, kun tiedossa oli yrityksen pärjääminen matkapuhelinmarkkinoilla."

Sipilä avasi huhtikuussa keskustelua hajauttamisesta saatavasta kilpailuedusta. Kritiikkiä tuli, mutta Sipilä luonnehtii vastaanottoa "tyypilliseksi Suomessa". Keskittämisen etuja puolustivat monet asiantuntijat.

"Mielipiteeni ei ole kuitenkaan kääntynyt", hän kertoo.

Pääministeri arvioi, että isot ja pienet biohankkeet maakunnissa osoittavat, että biotaloudessa on viimein tapahtumassa murros.

"Biotaloudessa luonnonvarat ovat ympäri maata eivätkä pääkaupunkiseudulla. Tämä edellyttää hajautettua rakennetta. Jos emme osaa toimia hajautetussa mallissa, me emme pärjää maailmalla."

Lue koko pääministeri haastattelu perjantain Maaseudun Tulevaisuudesta

Lue lisää

SDP:n Heinäluoma ryöpyttää: "Mitä yhtiöittäminen tarkoittaisi harvaan asutuilla alueilla?"

Hallituksen ministereillä keskimäärin kaksi avustajaa – yksi pärjää ilman

Voiko pääministeripuolue voittaa eduskuntavaaleissa? Kun talouskasvu kiihtyy, keskustan kannatus laskee ja kokoomuksen nousee

Menestys saattaa yllättää