Politiikka

Sipilän vaimo Kempeleen äänikuningatar, Vapaavuori Helsingin äänikuningas

Antti Rinne ja Rinteen vaimo ovat pääsemässä valtuustoihin mutta tyttäret jäämässä ulos.
Li Andersson (vas.) on useiden muiden puolueiden puheenjohtajien tavoin nousemassa valtuustoon. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Suurimman äänipotin kuntavaaleissa on kerännyt kokoomuksen pormestariehdokas Jan Vapaavuori, kun äänistä on laskettu koko maassa noin 40 prosenttia. Vapaavuoren potti lasketuista äänistä Helsingissä on yli 13  000.

Helsingissä kärkikahinoissa ovat myös SDP:n Tuula Haatainen ja Eero Heinäluoma sekä vihreiden pormestariehdokas Anni Sinnemäki.

Tampereella eniten ääniä on SDP:n kansanedustajalla Sanna Marinilla, noin 3  000.

Turussa äänten ykkönen on vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, jolla on koossa noin 3  200 ääntä. Oulussa eniten ääniä on kahminut kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.), noin 1  600 ääntä.

Pääministeri Juha Sipilän puoliso Minna-Maaria Sipilä (kesk.) on kotikuntansa Kempeleen äänikuningatar, kun äänistä on laskettu lähes puolet. Sipilä on saanut 154 ääntä eli enemmän kuin kukaan muu Kempeleen ehdokkaista. Juha Sipilä itse ei ole ehdolla.

Myös SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen vaimo, suunnittelija Heta Ravolainen-Rinne (sd.) on menossa valtuustoon Mäntsälässä samoin kuin Antti Rinne. Sen sijaan Antti Rinteen tyttäret Ilona Rinne (sd.) ja Roosa Rinne (sd.) ovat Lahdessa ainakin vielä valtuuston ulkopuolella.

Helsingissä ehdolla ovat kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) ja hänen tyttärensä Eveliina Heinäluoma (sd.). Heistä molemmat ovat saamassa valtuustopaikan. Helsingin valtuustoon yltää myös kansanedustaja Hjallis Harkimon (kok.) poika, yrittäjä Joel Harkimo (kok.).

Kuopiossa ehdolla ovat kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) ja hänen puolisonsa, teatterikuraattori Matti Kaarlejärvi (kesk). Heistä vain Rossi on kurottamassa valtuustoon.

Kansanedustaja Mikko Alatalo (kesk.) ja hänen vaimonsa Seija Alatalo ovat ehdolla Tampereella. Pariskunnasta Seija Alatalo on jäämässä ilman valtuustopaikkaa, kun taas Mikko Alatalo on saamassa paikan.

Kello 20.30:een mennessä laskettujen äänten perusteella näyttää siltä, että lähes kaikki kuntavaaleissa ehdolla olleet ministerit olivat pääsemässä valtuustoihin.

Keskustan listoilla olivat ehdolla perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula Hollolassa sekä tuleva perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko Turussa. Rehula oli alkuillan äänenlaskennassa Hollolan suosituin keskustan ehdokas, Saarikko oli Turun suosituin keskustalainen ehdokas.

Keskustalainen maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen oli jäämässä Helsingissä varasijalle.

Kokoomuksen ministereistä ehdolla olivat opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen Forssassa, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen Espoossa sekä valtiovarainministeri Petteri Orpo Turussa. Mykkänen oli Espoossa vertailuluvun perusteella suosituin ehdokas puoli yhdeksän aikaan, Orpo oli samaan aikaan vertailulukujen ykkönen Turussa. Grahn-Laasonen oli Forssan vertailuluvuissa sijalle seitsemän.

Perussuomalaisten listoilta mukana olivat Jussi Niinistö Helsingissä, Jari Lindström Kouvolassa ja Timo Soini Espoossa. Soini oli puoli yhdeksän aikaan kerännyt Espoon perussuomalaisista eniten ääniä, myös Lindström oli kuntansa suosituin perussuomalainen. Niinistö oli jäämässä Helsingissä selvästi puoluetovereidensa Jussi Halla-Ahon ja Sampo Terhon keräämästä äänisaaliista.

Juha Sipilä, Mika Lintilä ja Anu Vehviläinen eivät olleet ehdolla kuntavaaleissa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kokoomus suurin puolue, tutkija: "Perussuomalaisten puheenjohtajavalinta kuntavaalien tulosta tärkeämpi hallitukselle"

Suomen Ateena vihertyi yhdessä illassa

Ylen ennuste povaa vaalivoittoa kokoomukselle –  puoluejohtajilta tuoreet kommentit