Politiikka

Sipilän Yle-viestittely toimittajille ei täysin sopusoinnussa, arvioi apulaisoikeuskansleri

Apulaisoikeuskanslerin mielestä julkisella vallalla on velvollisuus turvata median sananvapaus.
LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Apulaisoikeuskanslerin mukaan ei ole osoitettavissa, että pääministeri Juha Sipilän tarkoituksena olisi ollut vaikuttaa Ylen uutisointiin.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kriittinen viestittely Ylen toimittajalle ei ollut täysin sopusoinnussa ministerin tehtäville asetettujen vaatimusten kanssa, arvioi apulaisoikeuskansleri Risto Hiekkataipale. Hiekkataipaleen mukaan julkisella vallalla on velvollisuus turvata median sananvapaus.

Apulaisoikeuskanslerin mukaan ei ole osoitettavissa, että Sipilän tarkoituksena olisi ollut vaikuttaa Ylen uutisointiin. Hän arvioi, että virheellinen mielikuva on kuitenkin perusteellisesti voinut syntyä, koska Sipilän palautteenantotapa oli erittäin poikkeuksellinen ja käytetyt ilmaisut osin voimakkaita.

Apulaisoikeuskansleri arvioi asiaa sekä pääministerin että median sananvapauden kannalta.

"Julkisen vallan edustajan on velvollisuus välttää sellaisia toimia, jotka voitaisiin tulkita yritykseksi ohjata, estää tai rajoittaa julkisen vallan käyttöä koskevaa tiedonvälitystä", arvioi Hiekkataipale tiedotteessa.

Sipilä lähetti sähköpostiviestejä Yleen Terrafame-yhtiöön liittyvästä uutisoinnista viime marraskuussa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Elinkeinoministeri Kulmuni: Suomi saisi merkittävän kilpailuedun, jos koko teollisuus saataisiin mukaan ilmastonmuutoksen vastaiseen kampanjaan

Terrafame teki lähes 19 miljoonan tappiot

Rinne aloittaa MT:n kolumnistina – tomaattisilakkapihvien reseptiä hän ei paljasta, mutta kirjoittaa sananvapaudesta