Politiikka

Sipilän Yle-viestittely toimittajille ei täysin sopusoinnussa, arvioi apulaisoikeuskansleri

Apulaisoikeuskanslerin mielestä julkisella vallalla on velvollisuus turvata median sananvapaus.
LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Apulaisoikeuskanslerin mukaan ei ole osoitettavissa, että pääministeri Juha Sipilän tarkoituksena olisi ollut vaikuttaa Ylen uutisointiin.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kriittinen viestittely Ylen toimittajalle ei ollut täysin sopusoinnussa ministerin tehtäville asetettujen vaatimusten kanssa, arvioi apulaisoikeuskansleri Risto Hiekkataipale. Hiekkataipaleen mukaan julkisella vallalla on velvollisuus turvata median sananvapaus.

Apulaisoikeuskanslerin mukaan ei ole osoitettavissa, että Sipilän tarkoituksena olisi ollut vaikuttaa Ylen uutisointiin. Hän arvioi, että virheellinen mielikuva on kuitenkin perusteellisesti voinut syntyä, koska Sipilän palautteenantotapa oli erittäin poikkeuksellinen ja käytetyt ilmaisut osin voimakkaita.

Apulaisoikeuskansleri arvioi asiaa sekä pääministerin että median sananvapauden kannalta.

"Julkisen vallan edustajan on velvollisuus välttää sellaisia toimia, jotka voitaisiin tulkita yritykseksi ohjata, estää tai rajoittaa julkisen vallan käyttöä koskevaa tiedonvälitystä", arvioi Hiekkataipale tiedotteessa.

Sipilä lähetti sähköpostiviestejä Yleen Terrafame-yhtiöön liittyvästä uutisoinnista viime marraskuussa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tutkijat boikotoivat Kirkkopäiviä vastalauseena Helsingin piispan sananvapauskeskustelulle – mukana Jussi Halla-aho

Terrafamen liikevoitto nousi hieman vuoden takaisesta

Kiistanalainen oikeudenkäynti alkoi Oulussa – syyttäjä vaatii 15 päiväsakon rangaistusta poliitikon kutsumisesta "rasistiksi" ja "natsipelleksi"