Politiikka

Soini: Diili-Trumpille pitää puhua Euroopasta hyvänä diilinä

EU-maiden ulkoministerit keskustelivat eilen illallisella USA:n presidentinvaalituloksen vaikutuksista Eurooppaan.
Euroopan on vakuutettava Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump siitä, että Euroopan ja Yhdysvaltain yhteistyö on "hyvä diili", sanoo ulkoministeri Timo Soini. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) ei usko EU:n ja Yhdysvaltain suhteiden dramaattiseen heikkenemiseen Yhdysvaltain vaalituloksen takia.

Soinin mielestä Euroopan on osoitettava tulevalle presidentille Donald Trumpille, että yhteistyö Euroopan kanssa on "hyvä diili". Soini viittasi televisio-ohjelma Diiliin, jota Trump juonsi pitkään.

Soinin mielestä transatlanttinen yhteistyö on välttämätöntä, sillä Eurooppa ja Yhdysvallat jakavat saman arvopohjan sekä yhteneviä intressejä turvallisuus- ja kauppapolitiikassa.

EU-maiden ulkoministerit keskustelivat illalla Brysselissä Trumpin vaalivoiton vaikutuksista transatlanttisiin suhteisiin.

"Sanoin tuolla ääneen, että kun Trump on diili-miehiä, meidän täytyy osoittaa, että 'Europe is a good deal'. Ei se tämän monimutkaisempaa ole. Joskus yksinkertaiset vastaukset ovat tärkeitä", Soini sanoi työillallisen jälkeen.

Ylimääräinen istunto herätti EU-maissa myös närkästystä, sillä sitä on pidetty vaalituloksen ylidramatisointina. Britannian, Ranskan ja Unkarin ulkoministerit kieltäytyivät kokouskutsusta. Unkarissa kokous nähtiin "ennenaikaisena ja hysteerisenä".

Britanniasta huomautettiin, että yleensä hätäkokouksia on tapana järjestää terrori-iskujen tai muiden poikkeustilanteiden eikä demokraattisten vaalien takia.

"Tämä oli tällainen keskustelu, ei mikään kriisikokous", Soini rauhoitteli.

"Sehän olisi täysin luonnotonta, että EU:n ulkoministerit eivät keskustelisi USA:n vaalituloksesta. Silloinhan me emme olisi tilanteen tasalla lainkaan."

Soinin mielestä istunto oli pienten maiden näkökulmasta hyvä asia.

"Kun täällä olivat kaikki Pohjoismaat ja Baltian maat, jos minä olisin jäänyt kotiin lonkkaa vetämään ja tullut aamulla, en tiedä mitä iloa siitä olisi kenellekään ollut. Aina kun jotain tehdään, joku on mukana ja joku ei."

EU:n ulkoministeri Federica Mogherini kutsui kokouksen koolle pian Yhdysvaltain vaalituloksen selvittyä. Myös Saksassa sitä pidettiin tarpeellisena. EU:ssa yritetään kuumeisesti selvittää, millaista ulkopolitiikkaa Trump aikoo ajaa, sillä hänen linjansa jäi kotimaisiin kysymyksiin keskittyvässä vaalikampanjassa epäselväksi.

Mogherinin mukaan EU odottaa Yhdysvaltain jatkavan yhteistyötä muun muassa Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanossa.

Soinin mukaan ulkoministerit kävivät vajaan kolmen tunnin mittaisen keskustelun, jossa korostettiin yhteistyön tärkeyttä turvallisuus- ja kauppapolitiikassa.

Soinin mielestä on täysin selvää, että Eurooppa joutuu ottamaan vastedes enemmän vastuuta omasta turvallisuudestaan. Trumpin vaalivoitto on herättänyt huolta etenkin Baltiassa, sillä Trumpin mukaan Yhdysvallat ei välttämättä ole automaattisesti valmis puolustamaan maita Venäjän hyökkäykseltä.

Trumpin vihamieliset vaalipuheet ovat herättäneet Euroopassa epäilyksiä myös siitä, että Yhdysvallat ei enää vastedes sitoudu läntiseen arvopohjaan.

Presidentti Sauli Niinistö esitti viime viikon Brysselin-vierailullaan toiveen, että Trump jatkaisi tapaansa perua puheitaan. Soini sanoutuu irti presidentin lausunnosta.

"Ei tämmöisiä pidä ylidramatisoida. Kannattaa aina tyytyä vaalitulokseen. Tietysti se tyyli jolla vaalit voitettiin, oli hiihtotermein sekoitus perinteistä ja luistelua. Olen enemmän perinteisen tyylin hiihtäjä", hän muotoili.

Ulkoministerit jatkavat tapaamistaan aamulla, jolloin tarkoituksena on keskustella muun muassa Syyriasta ja Turkista. Maanantain istunto on normaalin EU-kalenterin mukainen.

Lue lisää

Timo Soinia muovipullolla lyödä yrittänyt mies tuomittiin seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen

Timo Soini pitää erottamistaan sinisten paikallisyhdistyksestä laittomana – "Minua ei ole kuultu asiasta"

Länsiväylä: Timo Soini erotettiin Espoon sinisistä

Timo Soinia yritettiin lyödä muovipullolla – käräjäkäsittely alkaa pahoinpitelyn yrityksestä, syytettynä 53-vuotias mies