Politiikka

Suomalaismepit pitävät EU:n hiilinieluesitystä epäreiluna

Suomen biotalous­strategialle varauksettoman tuen antaa seitsemän meppiä. Lulucf-esityksen taustalla olevia laskusääntöjä pitää meppien mielestä muuttaa.
Jaana Kankaanpää
Suomalaismeppejä harmittaa tulkinta, jonka mukaan Suomen metsät olisivat hiilidioksidin päästöjen lähde.

Kymmenen suomalaista europarlamentaarikkoa pitää epäreiluna Euroopan komission maankäytön ilmastovaikutuksia säätelevää lakiesitystä, eli niin kutsuttua lulucf-esitystä.

Erityisesti meppejä harmittaa tulkinta, jonka mukaan Suomen metsät olisivat hiilidioksidin päästöjen lähde.

”Komissio näyttää haluavan lisää valtaa metsäasioihin ilmastopolitiikan varjolla. Tätä on vaikea hyväksyä”, Anneli Jäätteenmäki (kesk.) vastasi MT:n tekemään meppikyselyyn.

”Esitys on Suomen kannalta aivan mahdoton. Kestävästi hoidetut metsämme eivät ole päästöjen lähde”, Henna Virkkunen (kok.) sanoo.

Kokoomuksen Sirpa Pietikäinen näkee toisin.

”Laskutapa on mielestäni kohtuullinen kompromissi, eikä se aseta sen kohtuuttomampia vaatimuksia Suomen metsäteollisuudelle kuin päästöjen vähennys Puolan hiiliteollisuudelle,” Pietikäinen sanoo.

Luonnonvarakeskus tulkitsee esityksen perusteella Suomen metsät hiilen lähteeksi ja komissio nieluksi (MT 19.10.). Lulucf kattaa maankäytön, sen muutokset ja metsät. Lulucf:n säännöt kytkevät metsät osaksi EU:n ilmastopolitiikkaa.

Mepeistä kymmenen on sitä mieltä, että esityksen laskutapaa voi vielä muuttaa niin, että Suomen metsät olisivat hiilinielu.

Seitsemän suomalaismeppiä vastaa selkeästi kyllä kysymykseen, onko Suomen biotalousstrategia oikea.

He ovat Nils Torvalds (r.), keskustan Hannu Takkula ja Paavo Väyrynen, kokoomuksen Petri Sarvamaa ja Henna Virkkunen sekä Miapetra Kumpula-Natri (sd.) ja Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.).

Viisi mepeistä ei suoraan tyrmää strategiaa, mutta he suhtautuvat siihen varauksella. Liisa Jaakonsaari (sd.) on kriittisin ja pitää strategiaa riskinä.

”Biotaloudella on rajansa. Innovaatioita tarvitaan laaja-alaisesti.”

”Suomen biotalousosaaminen on muualla kuin uusiutuvan energian käytössä. Pitää olla rohkeampi ja suunnata lääketeollisuuteen, vaatekuitujen kierrätykseen, pakkauksiin ja kemikaaleihin”, Sirpa Pietikäinen (kok.) sanoo.

Lue koko juttu kyselystä perjantain Maaseudun Tulevaisuudesta.

Lue lisää

Suomalaismepeille suitsutusta metsäasioista EU:ssa – Myös koulutuspolitiikka ja roaming-maksujen poisto saavat kiitosta

EU:n metsäkiistassa ei saa antaa periksi

Sarvamaa haluaa muuttaa EU-komission metsänäkemyksiä – "Jos keskustelua ei käännetä, metsistä saatava hyöty tukahdutetaan"

EU:n ilmastolaki päättää jäsenmaiden hakkuista – "Jos lulucf-päivitys hoidetaan huonosti, jälkilasku tulee meille metsäisille maille"