Politiikka

Suomen Tulli kiristää lentopostin valvontaa Pariisin kirjepommin takia

Politiikka 16.03.2017

Tulli on kohdentanut valvontaa erityisesti Kreikasta saapuviin lähetyksiin.


Ranskalaispoliiseja IMF:n Pariisin-toimiston lähellä räjähdyksen jälkeen. LEHTIKUVA/AFP

Tulli tehostaa pikarahti- ja postilähetyksien valvontaa Suomessa, koska IMF:n Pariisin-toimistossa räjähti tänään kirjepommi.

Taustalla on Tullin mukaan myös Saksassa eilen löytynyt pakettipommi.

Kohdennettua valvontaa tehdään Tullin mukaan etenkin Kreikasta saapuviin lähetyksiin, ja toimissa hyödynnetään esimerkiksi kattavaa lähetyksien läpivalaisua. Tulli kertoo lisänneensä tehostamisen takia henkilöstöä Lentotulliin.

Ranskan presidentti Francois Hollande kutsuu kirjepommia hyökkäykseksi.

Ranskalaisen uutiskanavan BFMTV mukaan johdon assistentti haavoittui kirjepommin räjähdettyä IMF:n toimistossa tänään. Poliisi kertoo, että pommin sisältäneen kirjeen avannut nainen sai vammoja käsiinsä ja kasvoihinsa. Viranomaisten mukaan vammat ovat lieviä.

Useita henkilöitä evakuoitiin rakennuksesta varotoimenpiteenä.

Kirjepommin alkuperästä ei ole vielä tietoa, tapauksesta on aloitettu tutkinta.

IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde on tuominnut kirjepommin raukkamaisena tekona. Lagarde sanoo, että IMF tekee läheistä yhteistyötä ranskalaisviranomaisten kanssa tapauksen selvittämiseksi.

BFMTV kertoo, että rakennus ei vaurioitunut räjähdyksessä. IMF:n Euroopan toimisto sijaitsee Pariisin 16. kaupunginosassa, lähellä tunnettua Champs Elysees'tä.

Eilen Saksassa valtiovarainministeriöön tulleen postin seasta löytyi räjähdepaketti, joka oli osoitettu valtiovarainministeri Wolfgang Schäublelle. Tänään äärivasemmistolainen kreikkalaisryhmittymä ilmoittautui paketin lähettäjäksi. Sama kreikkalaisryhmittymä on aiemmin lähettänyt kirjepommeja suurlähetystöihin Kreikassa sekä muutamille eurooppalaisjohtajille.

Ministeriöön saapunut paketti ei ehtinyt räjähtää, eikä kukaan loukkaantunut. Ministeriön turvapalvelut huomasivat paketissa olleet johdot, kun pakettia läpivalaistiin, minkä jälkeen postin käsittelyhuone evakuoitiin ja paketti vietiin räjähdeasiantuntijoiden tutkittavaksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit