Suomi ei halunnut päästää amerikkalaista superpommittajaa ilmasotaharjoitukseen Lappiin - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Suomi ei halunnut päästää amerikkalaista superpommittajaa ilmasotaharjoitukseen Lappiin

Maaseudun Tulevaisuuden vieraskolumnisti Pekka Ervasti kirjoittaa, että Suomen johto ei halunnut Yhdysvaltojen pommikoneita maaperälleen.
Markku Vuorikari
ACE 17 -lentotoimintaharjoitukseen toukokuussa osallistuu yli 100 ilma-alusta 12 maan asevoimista. Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjät ovat mukana harjoittelemassa yhteistoimintaa.

Suomi on kaikessa hiljaisuudessa torjunut Yhdysvaltojen aikomuksen tuoda B-52 pommikoneita harjoittelemaan Lappiin. Ulko- ja turvallisuuspoliittisten sekä sotilaslähteiden mukaan konetyyppiä tarjottiin mukaan Naton, Suomen ja Ruotsin keväiseen lentosotaharjoitukseen.

Asian nosti esiin Maaseudun Tulevaisuuden vieraskolumnisti Pekka Ervastin kirjoituksessa, joka ilmestyy keskiviikkona.

"Kuka siitä päätti ja miksi, ei ole ihan selvää. Ruotsi ei tiettävästi ole ollut yhtä ahdasmielinen – Virosta puhumattakaan", Ervasti toteaa.

Pommikonevierailusta keskusteltiin viimeksi eilen tiistaina tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja eduskunnan puolustusvaliokunnan välisessä tapaamisessa Mäntyniemessä.

B-52-pommittaja on ollut Yhdysvaltojen raskasta lentokalustoa kylmän sodan päivistä lähtien. Sillä voidaan kuljettaa muun muassa ydinaseita. Konetyyppi osallistui 1960- ja 1970-luvuilla Pohjois-Vietnamin massiivisiin pommituksiin.

Vanhentunut konetyyppi partio säännöllisesti muun muassa Etelä- ja Pohjois-Korean rajalla lähinnä symbolisena voimanosoituksena pääkaupunki Pjongjangin suuntaan.

Tiettävästi Ruotsi on sallimassa koneiden tulon maahan ja Viron Ämarin tukikohdassa niitä on nähty jo aikaisemmin, samoin toisessa Nato-maassa Norjassa.

Suomen, Norjan ja Ruotsin ilmavoimat järjestävät 22.5–2.6 monikansallisen Arctic Challenge Exercise 2017 -lentotoimintaharjoituksen. Harjoitus järjestetään järjestäjämaiden pohjoisosien ilmatilassa ja siihen osallistuu yli 100 ilma-alusta 12 maan asevoimista.

Ilmavoimien mukaan mukana on joukkoja Suomen, Norjan, Ruotsin, Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Ison-Britannian, Kanadan, Ranskan, Saksan, Sveitsin ja Yhdysvaltain asevoimista.

Tapahtumaan osallistuvat B-52 pommikoneet osallistuvat harjoitukseen ensimmäistä kertaa, mutta koneet eivät käytä harjoitusmaiden lentokenttiä.

Lisäksi harjoitukseen osallistuu Naton taistelunjohto ja valvontakonekalustoa (AWACS) sekä maassa toimivia joukkoja ja ilmatorjuntayksiköitä. Harjoituksen päätukikohtina toimivat Norjan Bodø, Ruotsin Luulaja sekä Suomessa Rovaniemi.

Rovaniemen lentokenttää käyttävät muun muassa 12 yhdysvaltaista F-15 Eagle -hävittäjää ja Kanada C-130T Hercules -rahtikone.

Viime vuonna nousi kohu, kun Yhdysvaltojen joukot saapuivat ensimmäistä kertaa harjoittelemaan Suomeen Baltops-harjoitukseen.

Harjoituksesta kerrottiin kansanedustajille heikosti. Moni puolustusvaliokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen kuuli amerikkalaisten hävittäjien ja maavoimien toukokuisista harjoituksista Suomessa ensimmäistä kerran median kautta. (HS 19.2.).

Varsinkin puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) tiedotuslinjaa arvosteltiin. Muun muassa eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva oli yksi arvostelijoista.

Lue lisää

Eduskunnan istuntosalista löytyy kaksi sataa puppusanageneraattoria

Ukrainasta

Mielipidemittaukset ovat nyt myrkkyä oppositiolle – puheet kovenevat

Ilmavoimien suuressa harjoituksessa mukana lähes 30 Hornetia – lentomelua, yliäänipamauksia ja valoilmiöitä saattaa kuulua ja näkyä