Politiikka

Supon Portaankorva: Pääpaino tiedustelussa yhä henkilöiden värväämisessä

Tiedustelutoiminta notkahti kylmän sodan päättyessä. Nyt se on taas aktiivista ja jonkin verran aiempaa aggressiivisempaa, sanoo ylitarkastaja Tuomas Portaankorva Suojelupoliisista.
Markku Ulander
Sisäministeri Petteri Orpo (vas.) ja Euroopan komission turvallisuusjohtaja Ilkka Salmi arvioivat, että sisäinen ja ulkoinen turvallisuus sekoittuvat keskenään yhä enemmän. He puhuivat seminaarissa, joka pohjustaa sisäisen turvallisuuden selonteon julkistusta myöhemmin tällä viikolla.

Suojelupoliisin ylitarkastajan Tuomas Portaankorvan mukaan verkkotiedustelu tukee perinteistä henkilötiedustelua, mutta pääpaino on yhä henkilölähteiden värväämisessä.

"Perinteisen tiedustelun merkitys säilyy. Henkilöt ovat niitä, joilla on pääsy salassa pidettävään tietoon. Sellainen lähde, joka pystyy itse hankkimaan ja arvioimaan sitä, on tärkeä", Portaankova sanoo STT:lle.

Sisäministeri Petteri Orpo sanoi (kok.) maanantaina, että tiedustelupalvelujen toiminta Suomessa vastaa kylmän sodan ajan tiedustelun tasoa. Hänen mukaansa Suomeen kohdistuu taas erittäin paljon kiinnostusta.

Myös Portaankorvan mukaan tiedustelu on ollut aktiivista ja jonkin verran aiempaa aggressiivisempaa.

"Kylmän sodan päättyessä maailmalla tapahtui yleinen tiedustelun notkahdus. Pikkuhiljaa se on taas kirinyt takaisin", Portaankorva sanoo.

Orpo ja Euroopan komission turvallisuusjohtaja Ilkka Salmi puhuivat maanantaina seminaarissa, joka pohjustaa historian ensimmäisen sisäisen turvallisuuden selonteon julkistusta myöhemmin tällä viikolla. Tilaisuus myös käynnistää sisäisen turvallisuuden strategian valmistelun.

Orvon mukaan turvallisuustilanne on voimakkaassa murroksessa samaan aikaan, kun resurssien lisääminen on käytännössä mahdotonta taloustilanteen vuoksi.

Orpo listaa tuoreiksi uhiksi muun muassa kybertoiminnan, hallitsemattoman maahanmuuton, Venäjän tilanteen kehittymisen sekä järjestäytyneen rikollisuuden ja kansainvälisen terrorismin.

Keskusrikospoliisi kertoi viime viikolla, että se on torjunut kymmeniä vaarallisiksi luokiteltuja väkivallantekoja. KRP:n mukaan poliisi on torjunut alkuvuonna parisenkymmentä potentiaalista koulusurmaa ja kymmenkunta muuta joukkosurmaa Suomessa.

"Suurin uhka Suomessa ovat tällaiset yksinäiset sudet, mikä näkyi tässä KRP:n selostuksessa", Orpo sanoi.

Sekä Orpo että Salmi kehuivat vuoron perään sitä, kuinka hyvää ja tärkeää esimerkiksi seurakuntien, viranomaisten ja kolmannen sektorin yhteispeli sisäisen turvallisuuden edistämiseksi on.

"Suomalaisen kokonaisturvallisuuden ajattelu on sellaista, mitä olen harvoin nähnyt", Salmi sanoi puheenvuorossaan.

Sisäinen ja ulkoinen turvallisuus sekoittuvat keskenään yhä enemmän, arvioivat Orpo ja Salmi. Osin siksi yhdeksi aiheeksi nousivat tiedustelu ja ulkomaiset vaikutusyritykset.

Supo kertoi vuosikertomuksessaan, että vieraalla vallalla on ollut vaikuttamispyrkimyksiä muun muassa Suomen energiapoliittisiin päätöksiin. Supo ei ole kuitenkaan suostunut avaamaan kirjaustaan lainkaan.

Orvon vastauksesta kirjausta koskevaan kysymykseen voi päätellä, että pyrkimykset ovat liittyneet ainakin osin Fennovoiman ydinvoimalaan.

"Suomessa on ensinnäkin maailman huippua energiateknologista osaamista. Sen lisäksi on suuri energiahanke. Näistä kaikista syistä johtuen Suomeen suuntautuu selkeää kiinnostusta."

Orvon mukaan poliittisesti ei ole ollut nähtävissä, että pyrkimyksillä olisi ollut mitään vaikutusta. Hän kertoo, että vaikuttamisyrityksiin on pystytty puuttumaan.

Vaikutusyritysten tarkempaa sisältöä hänkään ei kuitenkaan suostunut avaamaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Orpo: Hallitus syö Sipilän hallituksen vaivalla säästöön keräämät siemenperunat

Lisää työpaikkoja Suomeen

Kokoomuksen Petteri Orpo Ylellä: Hallituksen suunnitelma hoitajamitoituksesta on tyhjä kirjaus