Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Politiikka

"Tämähän on ollut melkein Stasi-meininkiä", MTK vaatii välitöntä selvitystä tukivalvojien urkinnasta

"Jossain on vakavia ongelmia, kun tällaisia tupsahtelee esiin. Hallintoon tarvitaan isoa remonttia eikä se tule organisaatiota muuttamalla", MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila perää.
Jaana Kankaanpää
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila vaatii pikaista selvitystä tukivalvojien toiminnasta.

Maa- ja metsätalousministeriön on käynnistettävä välittömästi selvitys siitä, miten tukivalvonnassa on toimittu, miten yleistä luvaton tietojen urkinta on ollut ja ryhtyä jatkotoimiin. Pelkät lupaukset eivät riitä, jyrähtää puheenjohtaja Juha Marttila MTK:sta.

"Tämähän on ollut melkein Stasi-meininkiä", tuottajien nokkamies sanoo.

Jos selvitykset eivät etene, järjestön on pakko ryhtyä järeisiin toimiin asiassa. Marttila harkitsee kantelua oikeuskanslerille. "Kaikki keinot käytetään."

Jos elykeskusten tekemä tietojen urkinta on ollut maan tapa, se kertoo paljon hallinnon tavasta toimia. "Jossain on vakavia ongelmia, kun tällaisia tupsahtelee esiin. Hallintoon tarvitaan isoa remonttia eikä se tule organisaatiota muuttamalla", Marttila perää.

Tällaista ei olisi Marttilan mukaan enää tarvittu. Maaseutuhallinnolla on perinteisesti ollut hyvä maine viljelijöiden keskuudessa, mutta luottamus on rapautunut viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Kun MT uutisoi viime viikolla, että Viljavuuspalvelun näytetietoja on käytetty luvatta, lukijat ärsyyntyivät tilanteesta.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio pitää Viljavuuspalvelun tietojen urkkimista erittäin vakavana.

Lue koko uutinen keskiviikon MT:stä.

Lue lisää

Elinkeinoelämän järjestöt lyttäävät maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksen – MTK:n Marttila: "Missä viipyy lunastuslain uudistus?"

Heikosti ennakoitavan ympäristösäätelyn vaikutus investointeihin huolettaa MTK:ta

Meppi Sarvamaa antaa satikutia EU:n metsäpolitiikalle: "Päätöksenteon pitäisi perustua todellisiin faktoihin, ei tunteisiin tai poliittiseen ideo­logiaan"

Ilmastonmuutos vaikuttaa myös maaperän kuntoon – tuottajajärjestöt vastaavat haasteeseen toimenpideohjelmalla, jonka tavoitteena turvata tuottavat ja puhtaat pellot ja metsät