Politiikka

Takkula maatalouden tukipaketista: "Summat valitettavan pieniä"

Politiikka 20.07.2016

Venäjän pakotteista näyttää tulleen europarlamentaarikon mukaan uusi normaali.


Juha ROININEN
Hannu Takkulan mukaan komission julkistama maatalouden tukipaketti on askel oikeaan suuntaan.

Europarlamentaarikko Hannu Takkulan mukaan Euroopan komission esittelemä 150 miljoonan euron tuki vapaaehtoisesti tuotantoaan rajoittaville viljelijöille on askel oikeaan suuntaan, mutta toimenpiteet eivät ole riittäviä. Takkulan mielestä on huolestuttavaa, että Venäjän pakotteista näyttää tulleen EU:lle uusi normaali.

Euroopan komissio julkisti maanantaina maatalouden kriisipaketin, joka on kooltaan 500 miljoonaa euroa. Kriisipaketti koostuu 350 miljoonan euron jäsenmaille suunnatusta tuesta sekä 150 miljoonan euron tuesta niille viljelijöille, jotka rajoittavat tuotantoaan vapaaehtoisesti. Suomen osuus tukipaketista on 7,5 miljoonaa euroa.

Rahallisen korvauksen maksaminen tuotantoaan rajoittaville maidontuottajille on Takkulan mielestä askel oikeaan suuntaan.

"Komissio paikkaa nyt maitokiintiöiden purkua, joka oli hallitsematonta politiikkaa ja ajoi EU:n maitosektorin ylituotantoon. Summat ovat kuitenkin valitettavan pieniä", Takkula kommentoi tiedotteessa.

Se, että kriisipaketin perusteluissa ei mainittu negatiivisesti maito- ja meijerisektoriin vaikuttavia Venäjän EU:lle asettamia vastapakotteita, antaa Takkulan mukaan kuvan, että Venäjän pakotteista on tullut uusi normaali. Näin ei kuitenkaan saa Takkulan mukaan käydä.

"Venäjän toimia Krimin niemimaalla ja Ukrainassa ei voi hyväksyä, mutta jossain vaiheessa pakotteista on päästävä eroon diplomatian keinoin", Takkula linjaa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT