Politiikka

Tervan makuista graavilohta ja kauratäytteisiä kaalikääryleitä – Suomen 100-vuotismenu vie arktisia makuja maailmalle

Politiikka 24.08.2016

Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi on suunniteltu nimikkomenu, jota tarjoillaan juhlavuoden 2017 aikana Suomen ulkomaanedustustoissa.


Jaana Kankaanpää
Suomen suurlähetystöjen kokit valmistivat keskiviikkona MTK:n tarjoaman lounaan hotelli Presidentissä Helsingissä. Nancy Klanjiry Kenian suurlähetystöstä valmisti alkupaloja.

Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi on suunniteltu nimikkomenu, jota tarjoillaan juhlavuoden 2017 aikana Suomen ulkomaanedustustoissa. Suunnittelussa on huomioitu maamme pitkä ruoka- ja juomakulttuuri ja suomalaiset maut. Menun ovat suunnitelleet keittiömestarit Kim Palhus ja Arto Rastas.

Menu julkistettiin keskiviikkona suurlähettiläskokouksen yhteydessä MTK:n tarjoamalla lounaalla. Sen valmistivat Suoman ulkomaanedustustojen kokit, jotka ovat viikon ajan kurssilla Helsingissä.

MTK on järjestänyt Suomen suurlähetystöjen kokeille koulutuksia suomalaisesta ruokakulttuurista ja kotimaisten raaka-aineiden käytöstä jo kymmenen vuoden ajan.

"Suomalainen arktinen ruoka on hieno tarina ja sitä viestiä kannattaa viedä maailmalle", avauspuheenvuoron pitänyt MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoi.

Juhlamenu on suunniteltu siten, että se voidaan toteuttaa eri kulttuuriympäristöissä ja eri maissa, joissa raaka-aineiden saatavuus voi olla vaihtelevaa.

Suomi 100 -menu sisältää alkupalat, jotka nautitaan siman kera. Alkuruoassa yhdistyvät suomalaisille rakkaat ja tutut maut. Alkuruoan lohi on graavattu ja sen jälkeen aromisoitu tervapastilleista valmistetulla emulsiolla. Kalan kera on vihreää perunasalaattia, hölskytyskurkkuja ja punajuurisosetta.

Pääruoan raaka-aineina ovat karitsan ulkofilee, kauralla täytetty kaalikääryle sekä männynkerkällä maustettu karitsanmakkara. Jälkiruokana on Brita-kakku.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT