Politiikka

Tiilikainen: Puun päästöt lasketaan metsässä eikä piipun päässä

Hiilidioksidipäästöjen laskeminen kahteen kertaan vältettiin, mutta Suomen tavoite vähentää kasvihuonekaasuja oli odotettua suurempi.
Markku Vuorikari
Suomen bioenergiatavoite vältti ilmastopäästöjen kaksoislaskennan kuopan, mutta marraskuussa tulee lisää säännöstöä. Komissio päättää silloin kiinteän biomassan kestävyyden kriteereistä.

Suomi vältti pelätyn kasvihuonekaasujen kaksoislaskennan Euroopan komission tänään julkaiseman ilmastopaketin yhteydessä.

Kaksoislaskennan välttäminen tukee Suomen bioenergiatavoitteita.

"Esityksen periaate siitä, että metsätalouden ilmastopäästö tulee metsässä eikä piipun päässä, on koko biotalouden peruskivi. Vallitseva käytäntö voi jatkua", maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) sanoo.

MTK:n mukaan kaksoislaskennan uhka oli vakava. Siinä tapauksessa puun ilmastovaikutus laskettaisiin ensimmäisen kerran kun puu kaadetaan ja toisen kerran kun se poltetaan.

Sääntö olisi epäreilu, sillä Suomessa poltettava puu saadaan metsätalouden sivutuotteena eikä metsää kasvateta energiaksi.

Tiilikaisen mukaan Suomessa odotettiin päästökaupan ulkopuolella olevien alojen päästövähennykseksi 37–38 prosenttia. Nyt tuli 39.

"Päästövähennysprosentti on korkea. Vähennys tulee pitkälti liikenteestä ja kiinteistökohtaisesta lämmityksestä. Tuontiöljyn puolittaminen ja tavoite biopolttoaineen 40 prosentin osuudesta ovat jo etukäteen mietittyjä ja tukevat tätä", Tiilikainen sanoo.

Päästökaupan ulkopuolella olevat alat ovat maatalous, liikenne, lämmitys ja rakentaminen. Niiden osuus EU:n päästöistä on lähes 60 prosenttia.

Maatalouden päästöjen vähentäminen on vaikeaa. Siksi Suomi ajoi joustoja, joilla metsätalouden hiilinielulla voidaan korvata maatalouden päästöjä.

Juttu Suomen päästövähennystavoitteesta sekä LULUCF:stä aamupäivältä tässä.

Lue aiheesta lisää perjantain Maaseudun Tulevaisuudesta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsähallituksen pääjohtajan Pentti Hyttisen johtamista tutkitaan

Ex-kansanedustajat Kimmo Tiilikainen ja Tuomo Puumala nousevat keskustan valtiosihteereiksi

IL: Kimmo Tiilikainen eroaa 33 vuotta kestäneestä avioliitostaan