Politiikka

Tiilikainen: Susi on arvokas osa Suomen luontoa

Politiikka 25.02.2017

Ministeri muistuttaa myös, että ympäristö ja ruuantuotanto eivät ole ristiriidassa keskenään.


Sanne Katainen
Kimmo Tiilikainen on nykyisin Ruokolahden kunnanvaltuutettu, mutta aikoo muuttua helsinkiläiseksi poliitikoksi.

Susi on arvokas osa Suomen luontoa ja sen elinvoimainen kanta pyritään säilyttämään politiikan avulla. Näin totesi maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Sama hän tähdensi, että susien lähellä asuvilla ihmisillä on samat ihmis- ja perusoikeudet ja oikeus turvallisuuden tunteeseen kuin muillakin. Sen vuoksi tarvitaan suden kannanhoidollista metsästystä.

Myös ahman kaatoon on myönnetty poikkeuslupia, mikä on ministeristä hyvä merkki.

"Ahmakanta on ilahduttavasti vahvistunut. Samalla suurpetokorvaukset lähentelevät 10 miljoonaa eroa, ja otetaan veronmaksajien kukkarosta."

Siksi kantojen harventaminen on perusteltua. Tiilikainen kuvasi ahman ja poron kohtaamista siten, että poro ei pysty liikkumaan lumessa, mutta ahmaa hanki kantaa, jolloin vahinkoja pääsee syntymään.

Maatalouden ja ympäristön suhteesta ministeri totesi, että ne eivät voi olla ristiriidassa keskenään.

"On ihmiskunnan kannalta ydinkysymys, että pystyään tuottamaan turvallista ruokaa ja käyttämään samaan aikaan luonnonvaroja kestävällä tavalla."

Asuntoministerin roolissaan Tiilikainen yhtyi näkemykseen asumistukien suuresta määrästä, joka on jo liki kaksi miljardia euroa. Hän kertoi, että virkamiesvalmistelussa on esitys, jolla tuki rajattaisiin tiettyyn vuokrasummaan neliötä kohden. Raja vaihtelisi eri puolilla maata ja olisi pääkaupunkiseudulla esimerkiksi alle 20 euroa ja edullisimmassa Suomessa 12 euroa neliömetriltä.

Viime päivinä puhuttaneesta Malmin lentokentästä hän totesi, ettei sen rakentaminen ole asuntorakentamisen vuoksi välttämätöntä.

Tiilikainen on kuntavaaleissa ehdolla Helsingissä, ja aikoo asettua siellä eduskuntavaaliehdokkaaksikin, jos on ehdolla vuonna 2019.

Aiheeseen liittyvät artikkelit