Politiikka

Timo Harakka: Vientituotteet ovat muita kuin bioenergian ratkaisuja

SDP:n kansan­edustaja sanoo, että kommentti biotalouden navettanäpertelystä tulkittiin tahallaan maaseudun pilkkaamiseksi
Juha Sinisalo
Timo Harakkaa on spekulaatioissa pidetty mahdollisena tulevana SDP:n puheenjohtajaehdokkaana.

Hallitus on edistänyt bioenergian hankkeita kiitettävästi ja maatilojen on syytä pyrkiä energiantuottajiksi, sanoo kansanedustaja Timo Harakka (sd.). Bioenergian merkitys on Suomessa nyt ja tulevaisuudessa suuri, mutta vientituotteeksi bioenergian ratkaisuista ei hänen mukaansa ole.

Syynä on se, että puupoltto­aineen kuljettaminen pitkiä matkoja kaupunkeihin ei ole taloudellisesti järkevää. Maailman miljoonakaupunkien läheisyydessä ei usein ole puita raaka-aineeksi.

Sen sijaan Harakka näkee suuria mahdollisuuksia jätteenkäsittelyn, aurinkovoiman ja tuulivoiman ratkaisujen viemisessä maailmalle. Tuuli- ja aurinkovoiman kehitys on Harakan mielestä jäänyt retuperälle. Aurinkovoimaa tuetaan tällä hetkellä hyvin niukasti, ja uusiutuvan energian tuleva tukijärjestelmä on auki.

”Toivon, että tänä syksynä julkaistavassa energiastrategiassa sanottaisiin, mikä on tuulivoiman tulevaisuus. Tällaisenaan politiikka on äärimmäisen poukkoilevaa, epäjohdonmukaista ja energiarakenteen uudistumista hidastavaa.”

Biotalous on yksi hallituksen kärkihankkeista. Viime syksynä Harakka moitti toimia navettanäpertelyksi. Nyt hän sanoo, ettei tarkoituksena ollut maaseudun investointien pilkkaaminen vaan kärkihankkeen pienuuden ja kohdistamisen arvostelu.

”Tästä (navettanäpertelystä) tuli käsite, jota monet halusivat tarkoituksella tulkita väärin ja tuohtua siitä, miten halveksivasti suhtaudun maaseutuun”, Harakka sanoo.

”Kyseessä päinvastoin oli harmi siitä, että paljon rummutetut biotalouden, kiertotalouden ja uusiutuvan energian hankkeet jäivät loppujen lopuksi aivan liian vaatimattomalle panostukselle. Tosiasiassa 300 miljoonan satsauksesta kaksi kolmasosaa on maatalouden tukia.”

Maatalouden kehittämisrahaston (Makera) osuus kärkihankerahoista on 90 miljoonaa euroa. Harakka pitää pääomitusta eturyhmäpolitiikkana.

”Vääjäämättä herää kysymys, minkä takia Makera saa lisäpanoksia samaan aikaan kun muut tutkijayhteisöt joutuvat elämään niukkuudella.”

Muuhun tukipolitiikkaan Harakalla ei ole kommentoitavaa. Hänestä maataloustuet ovat välttämättömiä.

Lue lisää

Ministerit optimistisia, Harakan mukaan päästöt liikenteessä ovat vähentyneet nopeammin kuin ennustettiin

Vihreät eivät mahdu hallitukseen, jos he haluavat olla yksin oikeassa - se on harmi, sillä puolueella on myös annettavaa

Asiantuntija: Julkinen keskustelu jättänyt epäselväksi, mihin ilmastotoimiin SDP, RKP ja keskusta valmiita

Ylen gallup: Kokoomus kasvatti etumatkaansa muihin, SDP ja perussuomalaiset menettivät kannatustaan