Politiikka

Trumpin valinta järkyttää Virossa: Uhkasi kampanjassa, että ei välttämättä puolustaisi Baltian maita

Viron, Latvian ja Liettuan presidentit ovat onnitelleet Trumpia vaalivoitosta.
Yhdysvaltain presidentinvaalit ja Donald Trumpin puheet ovat herättäneet Baltian maissa huolta Naton turvatakuiden pitävyydestä. LEHTIKUVA/AFP

Baltian maissa republikaanien Donald Trumpin valinta presidentiksi herättää huolta. Syynä ovat Trumpin puheet, joiden mukaan Yhdysvallat ei välttämättä puolustaisi Baltian maita, joiden puolustus tukeutuu vahvasti sotilasliitto Natoon.

Viron parlamentin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Marko Mihkelson sanoi Viron yleisradioyhtiölle, että turvallisuuspolitiikan suhteen kysymysmerkkejä on nyt paljon ja Viro on tuntemattomalla alueella.

Mihkelson korosti, että asiat selkiintyvät, kunhan Trump valitsee esimerkiksi ulko- ja puolustusministerinsä.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Sven Mikserin mukaan Virossa toivotaan, ettei Trump presidenttinä toteuta ihan kaikkea kampanjan aikana lupaamaansa.

"Yleensä Virossa on toivottu, että uusi presidentti pitää kiinni lupaamastaan, mutta nyt on valitettavasti päinvastoin", Mikser huokaisi.

Mikser lisäsi, että niin kauan kuin Trumpin ulko- ja turvallisuuspoliittisesta linjasta ei ole selvyyttä, Venäjällä ja presidentti Vladimir Putinilla on mahdollisuus "kokeilla rajoja" ulkopolitiikassa.

Viron, Latvian ja Liettuan presidentit ovat onnistelleet Trumpia vaalivoitosta ja kiitelleet maiden hyviä suhteita.

"Me luotamme Yhdysvaltoihin, joka on vahvin ja läheisin liittolaisemme", sanoi Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite uutistoimisto BNS:n mukaan.

Myös Viron tuore presidentti Kersti Kaljulaid korosti Yhdysvaltojen tärkeyttä maalleen ja maiden hyviä suhteita.

"Olen varma, että teidän johdollanne jatkuu vahva transatlanttinen yhteistyö USA:n ja Euroopan välillä", Kaljulaid kirjoitti Trumpille.

Latvian pääministeri Maris Kucinskis sanoi, että Latvia ei odota suuria muutoksia Yhdysvaltain ulko- ja turvallisuuspolitiikassa Trumpin presidenttikaudella. Hänen mukaansa Latvia on osoittanut suhtautuvansa hyvin vakavasti velvoitteisiin liittolaisia kohtaan.

Voittopuheessaan keskiviikkona Trump esitti aiempaa maltillisempia ajatuksia yhteistyöstä ulkomaiden kanssa.

Lue lisää