Politiikka

TTIP-sopimuksessa on sopu vielä kaukana

Politiikka 12.07.2016

Tällä viikolla Brysselissä käytävältä neuvottelukierrokselta ei odoteta läpimurtoa. Osapuolten suuri erimielisyys maataloustuotteista jatkuu.


Aimo Vainio
Kaupan vapauttamista vastustettiin tänään Brysselissä TTIP-neuvotteluhuoneiston edustalla.

EU:n ja Yhdysvaltain välisen kauppasopimuksen TTIP:n neuvottelujen piti huipentua tällä viikolla, jotta sopimus valmistuisi USA:n istuvan presidentin Barack Obaman kaudella.

Tässä kuussa käytävällä 14. neuvottelukierroksella piti aueta loppupelin, jonka aikana ratkaistaan vaikeat kysymykset maataloudesta ja investointiensuojasta.

Näin ei käynyt, vaan Brysselissä puhutaan sopimuksen teknisistä yksityiskohdista. Neuvottelulistalla ovat autot, kosmetiikka, tekstiilit, sairaalatekniikka sekä kemikaalit.

EU:n pääneuvottelija kauppakomissaari Cecilia Malmström on Kiinassa.

TTIP:tä hidastavia tekijöitä on useita. Britannian ero EU:sta aiheuttaa hämmennystä eikä kauppa- ja investointisopimus Kanadan kanssa mennyt oletetun helposti läpi.

Molemmat ovat lisänneet vapaakaupan vastustusta EU-maissa.

Kanada-sopimuksen piti olla helppo ja toimia esimerkkinä TTIP:lle. Euroopan komissio päätti kuitenkin viedä sen hyväksyttäväksi jäsenmaiden parlamentteihin. Siksi sopimuksen voimaantulo viivästyy.

Ranska jarruttaa myös, sillä TTIP:stä ei haluta ensi kevään presidentinvaalien teemaa.

Itse neuvotteluissa osapuolten erimielisyys maataloustuotteista jatkuu syvänä. Edistystä ei odoteta saavutettavan myöskään julkisten hankintojen avaamisesta.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT