Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Politiikka

Tukivalvojien toimet mahdollisesti lainvastaisia

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio pitää Viljavuuspalvelun tietojen urkkimista erittäin vakavana.
Jukka Pasonen
Elykeskusten tukivalvojat ovat kirjautuneet Viljavuuspalvelun tuloslaariin viljelijöiltä valvonnan yhteydessä saaduilla asiakasnumeroilla.

Elykeskusten tukivalvojien tunkeutuminen Viljavuuspalvelun Tuloslaariin saattaa olla lainvastaista.

Viestintäoikeuden dosentti Riku Neuvonen Helsingin yliopistosta toteaa, että viranomaisten on syytä ottaa asia heti käsittelyyn ja korjata menettely.

"Tässähän on mahdollista, että samalla on syyllistytty rikoslain 38 pykälän rikkomiseen, tietomurtoon tai jopa törkeään tietomurtoon."

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan moitittavaa on molemmissa, löperösti tietoja suojanneessa Viljavuuspalvelussa kuin luvatta yhtiön rekistereihin tunkeutuneissa viranomaisissa. "Vaikka tunnukset on saatu laillisesti, niitä ei saa käyttää."

Maaseutuviraston mukaan Tuloslaarin tietojen katsomisesta on keskusteltu eikä sitä ole kielletty, kunhan siihen on saatu lupa, sanoo valvontaosaston johtaja Jukka Pekonniemi Maaseutuvirastosta. "Voiko Tuloslaaria pitää edes rekisterinä, kun sinne voi lähes kuka tahansa päästä."

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila vaatii välitöntä selvitystä tukivalvojien toiminnasta.

MT kertoi viime viikolla, että Viljavuuspalvelun tietoja on käytetty tukivalvonnoissa hyödyksi kysymättä ennalta lupaa viljelijöiltä.

Lue koko uutispaketti keskiviikon MT:stä.

Lue lisää

"Tämähän on ollut melkein Stasi-meininkiä", MTK vaatii välitöntä selvitystä tukivalvojien urkinnasta

Elyjen urkinta pakko tutkia

MTK tekee kantelun viljelijäurkinnasta

Tukivalvojat urkkivat viljelijöiden tietoja luvatta