Politiikka

Tuomas Enbuske: "Tehdään maaseudusta alue, jossa sallitaan kannabis, paritus ja uhkapeli"

Enbuske visioi maaseudun pelastamista Las Vegas -tyyliin tänään Maaseutuparlamentin keskustelussa Leppävirralla.
Heikki Vuorela
Tuomas Enbuske osallistui tänään Leppävirralla Maaseutuparlamentin paneelikeskusteluun.

Kannabis on vaarattomampaa kuin viina. Laillistettu paritus on kaikille osapuolille turvallisempaa kuin laiton, perusteli toimittaja Tuomas Enbuske Las Vegas -tyylistä visiotaan. Vision mukaan maaseutu nousee, jos kannabis, paritus ja uhkapeli sallitaan siellä.

Muut keskusteluun osallistuneet uskoivat matkailun, puhtaan ruuan ja yrittämisen mahdollisuuksiin. MTK:n toiminnanjohtaja Antti Sahin mielestä yhtä ratkaisua ei ole, koska ihmisillä on kullakin omat mieltymyksensä, toiveensa ja tavoitteensa.……

Enbusken mielestä ihmiset puhuvat maaseudusta "gallup-minän" mielipiteillä. Muuttotilastot osoittavat toista. "Valehtelemme, että tykkäämme asua maaseudulla. Samaan aikaan kuitenkin ihmiset muuttavat sieltä pois."

"Jos annetaan liian myönteinen kuva maaseudusta, tehdään karhunpalvelus niille ihmisille, jotka sijoittavat maaseudun asuntoihin. Niiden arvo alenee."

Keskustelun muut osanottajat näkivät, että maaseudusta annetaan pikemminkin liian huono ja kummallinen kuva. Kun juontaja kysyi, kuinka monen mielestä media antaa maaseudusta oikean kuvan, keskustelijoista ja koko yleisöstä vain median edustajat nousivat ylös.

Syytä on maaseudun ihmisissä itsessäänkin, kunnanjohtaja Tytti Määttä pohti. "Olemme ehkä liian vaatimattomia."

"Me olemme itse media", tutkimusjohtaja Torsti Hyyryläinen jatkoi.

Enbuske ja Ylen Jyri Kataja-Rahko muistuttivat, että uutiset usein kertovat juuri ongelmista, myös kaupungeissa. Määtän mielestä yksi vinoutuma näissä uutisissa on, että maaseudusta puhutaan yhtenä kokonaisuutena, kun taas kaupunki ja kaupunginosa on yleensä nimetty.

Enbusken mielestä "kyliä" lähikauppoineen on nyt kaupunginosissa. "Maaseudulla käydään isoissa marketeissa."

"Kaupungissa on enemmän asiakkaita pienille kaupoille", tubettaja Reetta Harjunen huomautti.

Enbuske näki valehtelua myös maataloustuista kertomisessa. "Niissä ei ole mitään järkeä. MTK valehtelee niiden perusteluista. Niin lobbarin pitääkin."

MTK:n toiminnanjohtaja Antti Sahi muistutti, että tukien ansiosta kuluttaja saa edullisempaa ruokaa, ja maataloustukea maksetaan koko EU:ssa.

Enbuske syytti ruokaa Suomessa kalliiksi. Sahi vastasi, että kun arvonlisävero vähennetään hinnasta, ruoka Suomessa on halvempaa kuin EU:ssa keskimäärin. Enbusken mielestä hinnassa pitäisi kertoa myös maksettujen tukien osuus.

"Koko länsimainen talousjärjestelmä romahtaisi ilman maataloustukea. Siksi EU, USA ja muut maksavat maataloustukea", Hyyryläinen sanoi. Hän korosti myös ruokaturvan tärkeyttä.

Enbuske ei hyväksynyt omavaraisuutta tuen perusteeksi. Sahi kertoi arabimaan edustajasta, joka kymmenisen vuotta sitten murehti, että maalla oli kyllä rahaa mutta silläkään ei juuri silloin saanut ruokaa. Ruuan turvaamiseksi maa osti maatalousmaata muista maista.

Lue lisää

Toimittaja Tuomas Enbusken mielestä maaseutua ei kannata pitää asuttuna – "järjetöntä ja kallista"

Mediapersoona Tuomas Enbusken purkaus ihmetyttää MTK:ssa: "Missään vaiheessa ei ole ilmaiseksi pyydetty"

Viljelijäperheiden kukkarolla

Tuomas, tilastoa kannattaa lukea kunnolla