Tuomioja: Äärinationalisteilla ei sijaa Suomen hallituksessa, paras ratkaisu olisi uudet vaalit - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Tuomioja: Äärinationalisteilla ei sijaa Suomen hallituksessa, paras ratkaisu olisi uudet vaalit

Tuomiojan mukaan Suomen kansainvälinen asema voi vaikeutua, jos perussuomalaiset jatkavat hallituksessa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho saapui puoluetoimistolle aamulla. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Kansanedustaja Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan nykyisen kaltaisella äärinationalistisella perussuomalaisella puolueella ei pitäisi olla sijaa Suomen hallituksessa.

Perussuomalaisten arvomaailma ja sen johtajien kannanotot ovat sellaisia, ettei puolueen edustajilla pitäisi olla asiaa Suomen hallitukseen, Tuomioja sanoi saapuessaan presidentti Sauli Niinistön isännöimiin Kultaranta-keskusteluihin Naantalissa.

Tuomiojan mukaan perussuomalaisten uusi linja on lähellä ruotsidemokraattien linjaa Ruotsissa.

Hänestä on mahdollista, että Suomen asema EU:ssa ja pohjoismainen yhteistyö vaikeutuvat, jos Jussi Halla-ahon johtamat perussuomalaiset jatkavat hallituksessa.

–  Vaikka heidän kanssaan toki pitää voida keskustella, minä en päästäisi heitä hallitusvastuuseen, Tuomioja sanoi toimittajille.

Tuomiojan mukaan paras ratkaisu nyt syntyneeseen tilanteeseen olisi uudet eduskuntavaalit.

Perussuomalaisten korvaaminen hallituksessa RKP:llä ja kristillisdemokraateilla ilman uusia vaaleja olisi kaikkein huonoin vaihtoehto, sanoo vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

Niinistö pitää epätodennäköisenä, että nykyisestä eduskunnasta pystyttäisiin muodostamaan vahvaa ja hyvin toimivaa enemmistöhallitusta, jos hallitus hajoaa.

"Huonoin vaihtoehto on, että kokoomus ja keskusta täydentävät itseään niin, että ne saavat niukan enemmistön hallitukseen, joka räpeltää kaksi vuotta heikolla toimintakyvyllä ja antaa Halla-aholle oppositiossa mahdollisuuden meuhkata äärioikeistolaista, ihmisoikeuksia polkevaa politiikkaansa", Niinistö sanoi STT:lle Naantalin Kultarannassa.

"Kaikkien kansanvaltaisinta ja demokraattisinta olisi järjestää ennenaikaiset vaalit nyt. Silloin testattaisiin perussuomalaisten uuden linjan kannatus kansan keskuudessa", Niinistö jatkoi.

Niinistö osallistuu Naantalissa presidentti Sauli Niinistön isännöimiin Kultaranta-keskusteluihin.

RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mukaan puolue ei ole valmis hyppäämään suin päin hallitukseen, jos nykyinen hallituspohja hajoaa.

Henrikssonin mukaan RKP on hallituksen hajotessa valmis istumaan neuvottelupöytään ja katsomaan, löytyykö uutta pohjaa, jonka puitteissa voitaisiin päästä eteenpäin. Hallitusohjelma pitäisi tällaisessa tapauksessa neuvotella kokonaan uusiksi, Henriksson sanoi Kultarannassa.

Hän pitää epätodennäköisenä, että nykyinen hallituspohja pystyisi jatkamaan perussuomalaisten johtajavaihdoksen jälkeen.

Henriksson ei vielä halua spekuloida lainkaan sillä, mitkä ministerinsalkut RKP:ta hallituksessa kiinnostaisivat.

Lue lisää

EU:n elvytyspaketti nostattaa myrskyn

Mielipidemittaukset ovat nyt myrkkyä oppositiolle – puheet kovenevat

Jussi Halla-aho vastusti turvapaikanhakijoiden työnteon helpottamista maatiloilla keskiviikkona – "Hallitus haluaa hämärtää työperäisen maahanmuuton ja turvapaikan hakemisen rajaa"

Kokoomus vaati selkeyttä hallituksen koronatavoitteesta: "Yritetäänkö seuraavaksi vähentää vai lisätä tartuntoja?"