Politiikka

Tutkimus: Koulu merkitsee paljon syrjäkylien nuorille – voi olla ainoa paikka nähdä ystäviä

Nuorten kokemuksista selviää, että syrjäkylien ympäriltä puuttuvat niin palvelut, harrastukset kuin ystävätkin.
Lari Lievonen
Peruskoulun jälkeiset koulutusmahdollisuudet ovat melko kaukana syrjäkylistä, joten toisen asteen koulun aloittaminen tarkoittaa yleensä kotoa pois muuttamista.

Koulutusmahdollisuudet loittonevat ja eriarvoisuus leimaa syrjäkylien nuorten elämää. Tämä käy ilmi tutkimuksesta, jossa on kartoitettu syrjäkylien nuorten kokemuksia ja arkea. Nuorten kokemuksista selviää, että syrjäkylien ympäriltä puuttuvat niin palvelut, harrastukset kuin ystävätkin.

Koululla onkin tärkeä rooli syrjäkylien nuorille, koska pitkien välimatkojen vuoksi se voi olla ainoa paikka tavata ystäviä. Syrjäkylien nuorten elämä on hyvin perhekeskeistä, sillä ystävät voivat asua kymmenien kilometrien päässä.

Omatoiminen luonnossa liikkuminen korostuu syrjäkylän nuorten elämässä, sillä harrastusmahdollisuudet ovat yleensä taajamissa tai kaupungeissa jopa 20–30 kilometrin päässä. Nuoret käyttävät vapaa-aikanaan myös paljon internetiä. Verkkopelaaminen ja älypuhelin ovatkin iso osa nuorten elämää.

Peruskoulun jälkeiset koulutusmahdollisuudet ovat melko kaukana syrjäkylistä, joten toisen asteen koulun aloittaminen tarkoittaa yleensä kotoa pois muuttamista. Yleensä nuoret jatkavat omassa kotimaakunnassa sijaitsevissa oppilaitoksissa. Koulutusmahdollisuuksien lisäksi myös työmahdollisuudet ovat syrjäkylillä vähäisiä.

Nuoret eivät kuitenkaan pidä palveluiden puuttumista ongelmana, ja tulevaisuus hahmotetaan lähellä sijaitsevalla paikkakunnalla. Nuorilla ei ole hinkua suuriin kaupunkeihin.

Mikkelin ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston tekemään tutkimukseen haastateltiin muun muassa Savon ja Kainuun syrjäkylien nuoria.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Katse maaseudun poikiin ja miehiin

Perussuomalaisten uusi kärkipoliitikko jättäisi koululaisten puhelimet kotiin – "Toivoisin kovasti, että kirjoista ja käsin kirjoittamisesta ei luovuttaisi"

Lapsien kantama liiallinen vastuu koulussa on noussut huoleksi