Politiikka

Tutkimus: Nuoret unohdettiin maalle

Politiikka 04.11.2016

Palvelut loittonevat kaupunkeihin ja niitä mietitään maalla vain vanhuksille. Tärkein palvelu on koulu ja sekin automatkan päässä.


Joel Rosenberg
Nuoret kokevat eriarvoisuutta, kun he haluaisivat asua maalla, mutta palvelut karkaavat kaupunkiin.

Palveluiden keskittäminen taajamiin kasvattaa nuorten välisiä hyvinvointieroja, paljastaa tuore tutkimus.

Syrjäseudulla asuu edelleen myös nuoria, vaikka puheissa ja palveluiden suunnittelussa maaseudusta puhutaan vain vanhuuden elinympäristöinä.

"Siellä asuvat nuoret on unohdettu", summaa Syrjäkylien nuoret – unohdetut kuntalaiset? -tutkimus. Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKSin rahoittaman tutkimuksen tekivät Mikkelin ammattikorkeakoulu ja Itä-Suomen yliopisto.

Siinä haastateltiin Pohjois-Karjalan, Kainuun, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan syrjäkylillä asuvia 14–17-vuotiaita nuoria heidän arjestaan, sosiaalisista suhteistaan, hyvästä elämästä ja tulevaisuudesta sekä palveluista ja koulutusmahdollisuuksista.

Johtopäätös on, että palveluiden keskittäminen kaupunkeihin loitontaa maalla asuvien nuorten koulutusmahdollisuuksia ja lisää syrjäkylien nuorten eriarvoisuutta.

Syrjäkylien nuorten kokemukset palveluista ovat väistämättä etäisiä, jos lähimmät palvelut löytyvät 20–30 kilometrin päässä taajamista.

Keskeisin hyvinvointipalvelu syrjäkylien nuorille on koulu. Tosin sinnekin mennään jo peruskouluvaiheessa kyydillä, mutta siellä tapaa sentään kavereita.

Peruskoulun jälkeen koulumatkat pitenevät, eikä koulukyytejä tai edes julkista liikennettä välttämättä ole.

Kaverit ovat syrjäkylän nuorillekin tärkeitä, joten heidän kanssaan hengaillaan verkossa ja digitaalisilla yhteyksillä. Verkkopelaamisella ja älypuhelimilla on sivukylillä asuvien nuorten vapaa-ajassa merkittävä rooli.

Niukoista palveluista huolimatta maaseudun nuoret haaveilevat tulevaisuudestaan lähellä: ei kaupungissa, vaan pienellä paikkakunnalla. Opinnotkin haluttaisiin suorittaa kotimaakunnassa.

Koko KAKS:n tutkimus täällä: ”Syrjäkylien nuoret – unohdetut kuntalaiset?”

Tutkimusta koskeva tiedote on täällä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit