Politiikka

"Työllisyys, työllisyys, työllisyys"  –  Orpon mukaan syksyn budjettiriihen teema on selvä

Politiikka 08.08.2017

Suomen talous on Orpon mukaan kasvanut väkevästi ja laaja-alaisesti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että uusiin menoihin olisi varaa.


Valtiovarainministeriö valmistelee omaa ehdotustaan valtion ensi vuoden talousarvioksi valtiovarainministeri Petteri Orpon johdolla. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että mikäli jotain panostuksia syksyn budjettiriihessä tehdään, niiden pitää tähdätä tulevaisuuteen ja edistää työllisyyttä.

"Työllisyys, työllisyys, työllisyys. Peilaan jokaista esitystä siten, miten se lisää työllisyyttä ja miten se luo pohjaa talouskasvulle ja tulevaisuudelle."

Nuorten työllistäminen, innovaatiotoiminnan vahvistaminen sekä pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksien lisääminen ovat mahdollisia kärkikohteita, Orpo listasi.

"Täytyy turvata talouskasvun jatkuminen ja se, että mahdollisimman moni pääsee töihin."

Orpo puhui tiedotustilaisuudessa valtiovarainministeriön sisäisen budjettineuvottelun päätteeksi. Neuvottelut jatkuvat vielä huomenna.

Orpo ei halunnut ottaa kantaa tuleviin veroratkaisuihin, vaan hänen mukaansa ne tehdään kokonaisuutena budjettiriihessä myöhemmin tässä kuussa.

"Ministerityöryhmässä katsotaan verotuksen kokonaisuus. Sille on tärkeä löytää vahva näkemys hallituksessa."

Orpolta kysyttiin, hakeeko hallitus mahdollisesti palkansaajilta jotain kompensaatiota veroratkaisuilleen. Hän vastasi toteamalla, että hallitus tekee itsenäistä veropolitiikkaa.

"Jos veroratkaisut tehdään elokuun lopussa, ne ovat työmarkkinajärjestöjen tiedossa liittokierroksella."

Orpo sanoi, että hallitus pääsee tavoitteeseensa taittaa velkaantuminen vuoteen 2019 mennessä. Hän lisäsi olevansa tyytyväinen siihen, että "talous pystyy kahdeksan vuoden korpitaipaleen jälkeen tällaisen kasvuun".

"Tämä osoittaa, että Suomi on säilynyt dynaamisena maana."

Orpon mukaan Suomen talouden kasvu on väkevää ja laaja-alaista, mutta siitä huolimatta jakovaraa uusiin menoihin ei ole.

"Verotulojen kasvu ei riitä, vaan meidän pitää pitää kiinni julkisen talouden kurista."

Aiheeseen liittyvät artikkelit