Politiikka

Ulkoministeriön tietoon ei ole tullut suomalaisuhreja Espanjan terroriteoissa

Ulkoministeriön mukaan matkustusilmoituksen Barcelonaan on tehnyt jo yli 240 suomalaista.
Terroristit ajoivat autolla väkijoukkoon yöllä Cambrilsin lomakaupungissa noin 120 kilometrin päässä Barcelonasta. LEHTIKUVA/AFP

Suomen ulkoministeriöön ei ollut aamupäivällä tullut tietoa, että Espanjan terroriteoissa olisi suomalaisuhreja. Mahdollisuutta ei edelleenkään voi sulkea pois, koska Espanjan viranomaisilta ei ole saatu vahvistettua listaa uhreista ja kansalaisuuksista.

Ulkoministeriön mukaan matkustusilmoituksen Barcelonaan on tehnyt jo yli 240 suomalaista. Matkustusilmoituksen ennen eilisillan iskua oli tehnyt noin 80 ihmistä, eli ilmoitusten määrä on noussut iskun jälkeen.

Viranomaiset poistivat liikkumisrajoitukset Barcelonan keskustassa hieman ennen kahta yöllä Suomen aikaa. Alueella olevia kehotetaan noudattamaan poliisin ohjeistuksia.

Espanjan terroritekojen tutkinnassa on pidätetty kolmas ihminen, uutisoi Guardian. Pidätyksestä kertoo Katalonian poliisi. Epäilty otettiin kiinni Ripollissa vajaat sata kilometriä Barcelonasta pohjoiseen.

Barcelonan iskun tutkinnassa on aiemmin pidätetty kaksi ihmistä, yksi espanjalainen ja yksi marokkolainen. Heistä kumpikaan ei ajanut Barcelonan iskuautoa.

Yöllä Espanjassa tehtiin myös toinen isku, kun terroristit ajoivat autolla väkijoukkoon Cambrilsin lomakaupungissa. Poliisi ampui viisi hyökkääjää kuoliaaksi.

Guardianin siteeraaman oikeusviranomaisen mukaan Cambrilsin terroristeilla tiedetään olleen kytköksiä jihadismiin.

Cambrilsin lomakaupungissa tehtiin yön aikana jo toinen terrori-isku vain tunteja Barcelonan iskun jälkeen. Yksi poliisi ja kuusi siviiliä sai yliajossa vammoja. Poliisi ja paikallishallinto ovat vahvistaneet uutistoimistoille, että ihmisten yli ajettiin tahallisesti. Uutistoimisto AP:lle puhuneiden poliisien mukaan autoa ajaneet hyökkääjät olivat varustautuneet räjähdevöin. Poliisi ampui kaikkiaan viisi hyökkääjää kuoliaaksi. Neljä epäillyistä kuoli heti ja yksi myöhemmin.

Barcelonan ja Cambrilsin iskuilla epäillään olevan yhteys toisiinsa. Lisäksi Katalonian viranomaiset epäilevät, että aiemmin Barcelonan eteläpuolella Alcanarissa tapahtunut rakennusräjähdys liittyy vyyhteen.

Noin kaksi tuntia iskun jälkeen kahden poliisin yli ajettiin tarkastuspisteellä Sant Just Desvernin kaupunginosassa. Poliisit ampuivat pakenevaa autoa. Auto löytyi kolmen kilometrin päästä, ja sen sisällä oli kuollut mies.

Aiemmin kerrottiin, ettei tapauksella uskottu olevan yhteyttä Barcelonan iskuun. Asiasta ei kuitenkaan ole vielä täyttä varmuutta, sillä Katalonian sisäministerin mukaan autosta löytynyt mies, joka on auton omistaja, ei kuollut ampumisen seurauksena. Mediatietojen mukaan hän olisi kuollut puukoniskuihin eikä olisi istunut kuljettajan paikalla, keroo Guardian. Poliisin kerrotaan etsivän nyt auton kuljettajaa.

Vuokrapakettiauto ajoi ihmisten päälle La Rambla -turistikadulla Barcelonan keskustassa torstaina alkuillasta. Josep Lluis Trapero poliisista kertoo BBC:n mukaan, että kuljettaja pakeni paikalta jalan. Kuljettajan ei uskota olevan aseistautunut.

Ainakin 13 ihmistä kuoli ja yli sata loukkaantui Barcelonan yliajoiskussa. Loukkaantuneista osa on saanut vakavia vammoja ja viranomaisten mukaan kuolonuhrien määrä voi siksi nousta.

Kuolleiden ja loukkaantuneiden joukossa on viranomaisten mukaan 24 maan kansalaisia. Viranomaiset ovat kertoneet, että uhrien joukossa on ihmisiä ainakin Ranskasta, Saksasta, Espanjasta, Hollannista, Argentiinasta, Venezuelasta, Belgiasta, Australiasta, Unkarista, Perusta, Romaniasta, Irlannista, Kreikasta, Kuubasta, Makedoniasta, Kiinasta, Italiasta ja Algeriasta.

Viranomaiset eivät ole tarkentaneet, minkä maan kansalaisia kuolleet olivat.

Yhden kuolleista on kerrottu olleen Belgian kansalainen. Saksalainen ZDF-kanava puolestaan kertoo viranomaislähteisiinsä vedoten, että iskussa kuolleiden joukossa on ainakin kolme saksalaista.

Loukkaantuneiden joukossa on ainakin yli 25 ranskalaista, kaksi tanskalaista, yksi australialainen, kolme hollantilaista ja kolme kreikkalaista, maiden viranomaiset ovat kertoneet. Australian ulkoministerin Julie Bishopin mukaan australialaisnainen on sairaalassa. Hänen tilansa kerrotaan olevan vakava, mutta vakaa. Kreikkalaisista loukkaantuneista kaksi oli lapsia, ja myös heidän äitinsä loukkaantui.

Espanjan poliisi epäilee, että talossa Alcanarissa ennen Barcelonan pakettiautoiskua tapahtunut räjähdys johtui pommin rakentamisesta. Poliisin edustajan mukaan rakennukseen ilmeisesti kertyi kaasua, joka aiheutti räjähdyksen. Epäilystä uutisoi muun muassa BBC. Poliisi on aiemmin kertonut epäilevänsä räjähdyksen ja Barcelonan iskun liittyvän toisiinsa.

Alcanarin räjähdyksessä kuoli ainakin yksi ja useita haavoittui.

Aiemmin kerrottiin kyseessä olleen kaasuräjähdys. Räjähdys tapahtui noin 200 kilometriä Barcelonasta etelään.

Lue lisää

WTC-terrori-iskujen vuosipäivä: "Sodat eivät ole ratkaisseet terrorismin ongelmaa"

Syyskuun terrori-iskuista 20 vuotta, presidentti Biden käy tapahtumapaikoilla

Sodat eivät ole ratkaisseet terrorismin ongelmaa

Suuria maastopaloja Etelä-Ranskassa ja Pohjois-Espanjassa – luvassa voi olla tulinen kesäkausi