Politiikka

Uuden matkailukeskuksen yrittäjä: "Eiköhän me olla jo itänaapuri voitettu paperisodan määrässä"

Politiikka 25.04.2017

Nelostien varteen, noin kaksi kilometriä Pihtiputaan keskustaajamasta, nousi viime lokakuussa uusi Niemenharjun matkailukeskus.


Pihtiputaalainen Olavi Kolehmainen, 56, tarttui Niemenharjun uuden matkailukeskuksen puikkoihin viime lokakuussa.
Pihtiputaalainen Olavi Kolehmainen, 56, tarttui Niemenharjun uuden matkailukeskuksen puikkoihin viime lokakuussa.
Niemenharjulla on  20 hotellihuonetta ja  viisi leirintämökkiä.  Olavi Kolehmainen  suunnittelee majoitus- tilojen lisäämistä.
Niemenharjulla on 20 hotellihuonetta ja viisi leirintämökkiä. Olavi Kolehmainen suunnittelee majoitus- tilojen lisäämistä.

Matkailuyrittäjänä aloittanut Olavi Kolehmainen piti aiemmin huoltoasemaa Pihtiputaan keskustassa.

”Pihtipudas on sen verran pieni paikka, että pelkästään paikallisten ihmisten ostoksilla ei elä. Varsinkin jos yritystoiminnassa on kasvuhaluja, täytyy asiakaskuntaa saada houkuteltua laajemmalta”, Kolehmainen kertoo.

Yritystoiminnan siirtäminen nelostien kupeeseen alkoi tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta.

”Nelostiellä liikkuu iso liikennemassa. Paikassa on merkittävästi suurempi potentiaali bisnestoiminnan kehittämiseen”, Kolehmainen puntaroi.

Hänen kaksi poikaansa jatkavat huoltoaseman pyörittämistä Pihtiputaan keskustassa.

Niemenharjun uusi liikenneasema koostuu huoltoasemasta ja ravintolasta, 20 hotellihuoneesta, viidestä nykyaikaisesta leirintämökistä, karavaanarialueesta sekä karavaanarialueen huoltorakennuksesta. Paraikaa rakenteilla on rekkaparkki.

Pihtiputaan kunnalla riittää hankkeeseen luottoa. Kunta on rahoittanut matkailukeskusta perustamansa kiinteistöyhtiön kautta yhteensä 4,5 miljoonalla eurolla.

”Me ollaan sen verran syrjässä oleva kunta, että täällä pitää luoda ne työpaikat itse. Niitä ei tänne synny ihan automaattisesti”, Pihtiputaan kunnanjohtaja Ari Kinnunen perustelee.

Menneinä vuosikymmeninä Niemenharjulla kukoisti matkailukeidas, joka eli huippuvuosiaan 1970- ja 1980-luvuilla.

”Odotamme, että Niemenharju vakiinnuttaa uudelleen paikkansa nelostien pysäkkinä ja ihmiset oppivat siinä pistäytymään.”

Kolehmainen päätti ottaa yrittäjäriskin Niemenharjun suhteen, vaikka paikka oli mennyt rempalleen.

Uusi matkailukeskus nousi vanhan tuhkista nopealla tahdilla. Ensimmäisen kerran Niemen­harju avasi ovensa viime lokakuussa.

”Ihan kohtalaisesti on lähtenyt homma liikkeelle. Toki kun lokakuussa lähdettiin paikkaa aukaisemaan, oli ajoitus taloudellisesti melkein itsemurha”, Kolehmainen sanoo ja naurahtaa.

”Vaikka lokakuu ei ollut tuottoisa aika yritystoiminnan aloittamiselle, halusimme tarkoituksella aloittaa työt hieman rauhallisemmin. Sitä kautta henkilöstö on saatu ajettua sisään vilkkaampiin sesonkeihin.”

Kesän tullen matkailukeskuksen toiminta vilkastuu merkittävästi.

”On selvää, että kesä työllistää meitä paljon. Silloin on myös pystyttävä tekemään merkittävä osa tuloksesta. Olemme aloittaneet yritystoiminnan tässä pienemmällä volyymillä ja valmistautuneet hyvin sen kasvattamiseen. Homma pyörii”, Kolehmainen pohtii.

Niemenharjun matkailukeskus työllistää tällä hetkellä 18 henkeä.

”Kesätyöntekijöitä palkkaamme 20. Silloin työntekijöiden määrä nousee jo 40:n tuntumaan. Se on jo melkoinen sirkus”, Kolehmainen lohkaisee.

Yrittäjä kertoo olevansa innoissaan matkailukeskuksen pyörittämisestä. Raskaaksi koettu byrokratia syö kuitenkin voimia.

”Joskus täällä Suomessa on naureskeltu venäläiselle byrokratialle, mutta arvelisin, että eiköhän me olla jo itänaapuri voitettu paperisodan määrässä.”

Matkailukeskuksen toiminnan käynnistämisessä nimenomaan byrokratia on ollut kantona kaskessa.

”Joka kassalle täällä pitää erikseen olla tupakanmyyntilupa ja vielä erikseen luvat sähkötupakalle. Alkoholinmyyntiä säännellään todella tiukasti puhumattakaan siitä, jos tähän tontille alkaa rakentaa jotain”. Kolehmainen sanoo.

”Pikkuisen järjettömältä tuntuu se, että ei omaa harkintaa oikeastaan saa kohta käyttää missään. Aina pitää papereista katsoa, mitä saa tehdä.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit