Politiikka

Vasemmistolta maatalouden toimenpideohjelma – ei voi olla "kepun monopoli"

Politiikka 16.05.2016

Viljelijöille maksettavia lisätukia puolue ei hyväksy nykyisessä taloustilanteessa. Vasemmistoliitto haluaa tulla keskustan perinteiselle tontille.


Sanne Katainen
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen ei hyväksy nykyisessä taloustilanteessa, että maatalouden kansallisia tukia lisättäisiin.

Vasemmistoliitto on ottanut vahvasti kantaa kannattavuusongelmien kanssa painivan maatalouden puolesta.

Vasemmistoliitto esittää useita toimenpiteitä, joilla voitaisiin kohentaa maatalouden tilaa. Puoluevaltuuston puheenjohtaja kansanedustaja Hanna Sarkkinen kertoo MT:n haastattelussa, että viljelijöiden tukala asema nousi esiin jo viime kesänä.

"Viesti maatalouden tilasta tuli kentältä. Meillä on tukijoita myös kaupunkien ulkopuolella."

Sittemmin valtuusto edellytti puoluehallitusta ottamaan asiaan kantaan ja selvittämään maatalouden kriisitilanteen taustoja ja ratkaisukeinoja. Puoluehallitus julkisti kannanottonsa viime torstaina. Sarkkisen mukaan vasemmistoliitto on huolissaan koko ruokaketjun tilasta.

Puolue kohdentaisi maataloustuet aktiiviviljelijöille ja palauttaisi maataloustuen ikärajan. Joukkoruokailuissa tulisi suosia suomalaista lähi- ja luomuruokaa. Myös ruuan alkuperämerkintöjä pitää laajentaa ja kehittää.

"Suomen edistettävä EU:ssa korkeiden ympäristö- ja eläinoikeusstandardien omaksumista, jotta Suomen lainsäädännön taso ei heikennä kotimaisten tuottajien kilpailuasemaa. Pelikentän on oltava tasainen, jotta kilpailua ei käydä laatua heikentämällä", kuuluu esitys.

Vasemmistoliitto haluaa pitää maataloudesta huolta, koska elintarviketeollisuus työllistää paljon.

"Elintarviketeollisuus on täysin riippuvainen alkutuotannosta. Jos ei ole kannattavia tiloja, ei teollisuuskaan työllistä."

Ruuantuotannon eettisyys on vasemmistoliitolle poliittisesti tärkeä asia.

"Suomalainen sääntely ei aina meitä tyydytä, mutta se on merkittävästi parempaa kuin monissa muissa maissa."

Vasemmistoliitto ei kannata nykyisessä taloustilanteessa maataloustukien määrän nostoa.

"Nyt pitäisi estää konkurssit sopeutumislainoilla. Tiloille pitäisi tarjota olemassa olevien lainojen maksujen lykkäyksiä."

Sarkkisen mielestä maataloutta ei voi jättää "kepun monopoliksi".

"Helposti tuottajien asia leimautuu kepulaisten jutuksi ja jotkut kokevat sen siksi negatiiviseksi. Siksi tärkeää on, että muutkin puolueet osallistuvat maatalouskeskusteluun."

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT