Politiikka

Venäjä lupaa noudattaa WTO:n päätöstä avata sianlihan tuontia - haluaa "kohtuullisen" siirtymäajan

Politiikka 21.04.2017

Afrikkalaisen sikaruton aiheuttama tuontikielto Venäjälle on kestänyt jo kolme vuotta.


Pasi Leino
Venäjä ei määrittele sianlihan tuonnin avaamisen siirtymäaikaa. EU:n mielestä se ei voi olla pitkä.

Venäjä lupaa noudattaa maailman kauppajärjestö WTO:n vaatimusta vapauttaa sianlihan rasvaisten osien ja sisäelinten tuonti EU:sta, verkkolehti Agra Europe kirjoittaa.

Venäjä kielsi elävien sikojen ja sianlihan tuonnin EU:sta tammikuussa 2014. Venäjä perusteli kieltoa afrikkalaisella sikarutolla. Sitä on löytynyt Venäjän lähi­alueilta, Baltiasta ja Puolasta mutta ei muualta EU:sta.

Milloin Venäjä tuontia avaa, on auki. Venäjä nimittäin haluaa valmisteluun kohtuullisen siirtymäajan. Kohtuullista aikaa Venäjä ei määrittele.

EU:n mielestä aika ei voi olla pitkä, sillä lakien muutoksia ei tarvita.

Maailman kauppajärjestön WTO:n valitustuomioistuin totesi kiellon laittomaksi. WTO otti saman kannan jo elokuussa 2016, mutta Venäjä valitti siitä. Nyt valitus kaatui.

Sikaruttoa on löytynyt viidestä EU-maasta. Siksi kaikkia EU-maita koskeva kielto on vastoin WTO:n kauppalakeja. Komission mukaan WTO:n päätös todistaa, että tuontikiellolla ei ole mitään tekemistä afrikkalaisen sikaruton tai terveysriskien kanssa.

Suurin osa sianlihatuotteista on tuontikiellossa Venäjän asettaman poliittisen tuontikiellon vuoksi. WTO:n päätöksen pitäisi kuitenkin vapauttaa sen ulkopuolella olevien rasvaisten osien ja sisäelinten tuonti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit