Politiikka

Venäjän maataloudessa toivotaan pakotteiden purkua: "Olisi jo parempi mennä eteenpäin"

Venäjä toivoo saavansa seuraavan Maailman tuottajajärjestön yleiskokouksen Moskovaan.
MTK / Jami Lautalammi
Venäjän Akcor ja MTK:n edustajat tapasivat maanantaina WFO-kokouksen yhteydessä. Puheenjohtaja Vladimir Plotnikov seisoo Juha Marttilan oikealla puolella.

Venäjän tuottajajärjestö Akkor toivoo EU:n ja Venäjän välisen pakotetilanteen jäävän väliaikaiseksi.

"Haluaisimme, että pakotteet olisi jo poistettu ja kauppaa voitaisiin käydä kumpaankin suuntaan", sanoi Akkorin puheenjohtaja Vladimir Plotnikov, joka on myös Venäjän duuman jäsen ja maatalousvaliokunnan varapuheenjohtaja.

"Joku voi nähdä niissä hyvääkin, mutta me haluaisimme jo mennä eteenpäin."

Akkorin luottamusjohto osallistuu Maailman tuottajajärjestön WFO:n kokoukseen Helsingissä tällä viikolla.

"Olosuhteet maatalouden harjoittamiseen ovat aika samanlaisia. Suomalaiset viljelijät ovat hyvin ammattitaitoisia ja ahkeria", varapuheenjohtaja Svetlana Maksimova kehuu.

Plotnikov ja Maksimova, joka on myös duuman jäsen, tuntevat suomalaiset hyvin. MTK:lla ja Akkorilla on ollut kahdeksan vuotta yhteistyösopimus.

Plotnikovin mukaan naapurimaiden tuottajien yhteistyössä on paljonkin mahdollisuuksia: teknologian hyödyntäminen, osuuskuntien kehittäminen ja myös maaseutunuorten toiminta ovat siitä esimerkkejä.

Maatilojen lainoitusjärjestelmän rakentaminen on Venäjällä käynnissä. Maksimova kiittää MTK:ta siitä, että suomalaisten tilojen rahoitusmalleista on saatu mallia.

Esimerkiksi Tverin alueelta, jolla on ollut maataloushankkeita Suomen kanssa, on käyty Suomessa tutustumassa pankkien maatalousluototukseen.

Venäläisdelegaatio seuraa WFO:n yleiskokousta ja Suomen järjestelyitä erityisen tarkasti. Akkor on Plotnikovin mukaan esittänyt WFO:lle halunsa toimia seuraavan yleiskokouksen isäntänä. Kokous toivottaisiin siis saatavan Moskovaan ensi vuonna.

Uutista on korjattu 14.6. kello 16:26: Venäjän tuottajajärjestön nimi kirjoitetaan Akkor, ei Akcor. WFO:n kokous päätti, että seuraava yleiskokous pidetään Moskovassa jo ensi vuonna, ei kahden vuoden kuluttua.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maatilojen maailma on muuttunut: mäkiautoista virtuaalipeleihin, traktoreista kännyköihin

Maailman tuottajilla ratkaisun paikka: Kuinka kääntää haasteet yhtenäisinä mahdollisuuksiksi

Maailmassa on ruokaa tarpeeksi kaikille – ja 795 miljoonaa nälkäistä