Politiikka

Vertailu: Suomessa kolmanneksi vähiten korruptiota

Populismilla ei ratkota hyvää hallintoa ja demokratian toteutumista, muistuttaa korruption vastainen järjestö.
Tuoreimmassa ilmitulleessa korruptiotapauksessa Helsingin kaupungin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittiin viime viikolla. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Suomessa on kolmanneksi vähinen korruptiota maailmassa, ilmenee sitä vastustavan Transparency Internationalin vuosiraportista. Suomen sijoitus heikentyi viime vuodesta yhdellä sijalla.

Korruptioindeksi kertoo, että maailman vähiten korruptoitunut maa on nyt Tanska. Kakkoseksi rankattiin Uusi-Seelanti.

Transparency Internationalin puheenjohtaja Jose Ugazi varoittaa, että populististen liikkeiden nousu on varoittava signaali. Hänen mukaansa vain sananvapaus, poliittisen päätöksenteon läpinäkyvyys ja vahvat demokraattiset instituutiot takaavat kansalaisyhteiskunnan ja median kyvyn pitää valtaapitävät tilivelvollisina.

Alhaisen korruption maille on tyypillistä hallinnon avoimuus, laaja lehdistönvapaus sekä riippumattomat tuomioistuimet.

Transparency International Suomen puheenjohtaja Tommi Niinimäki sanoo, että Suomen sijoituksen putoaminen yhdellä ei yllätä häntä.

Esimerkiksi virkarikosepäilyt ovat kasvaneet viime vuosien aikana (Suomessa) tasaisesti. Myös mediassa esillä olleet laajat korruptioon liittyvät skandaalit ovat varmasti vaikuttaneet sijoituksen tippumiseen, hän arvioi tiedotteessa.

Vuotuinen korruptiotutkimus tehdään asiantuntija-arvioiden perusteella ja siinä tarkastellaan vain julkista sektoria.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kirja-arvio: Suomalaiset ajattelevat, että olemme korruptoitumaton maa, mutta todellisuudessa korruption käsite kaipaa uudistusta

Suomen vähäinen korruptio on osittain illuusio, toteaa Kunnallisalan kehittämissäätiö

Poliittiset skandaalit lisääntyvät vauhdilla, mutta johtavat entistä harvemmin lähtöpasseihin