Politiikka

Vihreä Mikko Välttilä syyttää puoluetovereitaan maatalousprovokaatioista

Politiikka 09.05.2017

Välttilä vaatii seuraavalta puheenjohtajalta toteutuskelpoista ohjelmaa suomalaisen maatalouden ja maaseudun pelastamiseksi.


Kari Salonen
Mikko Välttilän päätuotantosuunta on free range- eli ulkokananmunat. Sen ohessa hän on pitänyt myös vapaasti ulkoilevia "kesäpossuja".

"Vihreä provosointi alkaa saavuttaa mittakaavaa, jossa se kääntyy itseään vastaan", kirjoittaa blogissaan somerolainen kananmunantuottaja ja erävihreiden hallituksen jäsen Mikko Välttilä.

Hän viittaa tällä viime päivinä velloneeseen keskusteluun siitä, millä tavalla vihreät puolueena tai vihreiden edustajat yksilöinä suhtautuvat maatalouteen, kotieläintuotantoon ja maatalouden tukemiseen.

Välttilä ei vastusta vaatimuksia lihankulutuksen vähentämisestä ja kasvisten kulutuksen lisäämisestä. Se ei kuitenkaan saa hänen mielestään johtaa suomalaisen kotieläintuotannon alasajoon:

"Meillä Suomessa kun voidaan vaikuttaa vain siihen, miten ja millä hinnalla Suomessa tuotetaan ruokaa. Jos Suomessa ei tuoteta, ruoka ostetaan ulkoa", Välttilä kirjoittaa.

"Olen itse antanut aivan kaikkeni sekä työelämässä, että yhteiskunnallisessa keskustelussa sen eteen, että meillä olisi mahdollisuus rakentaa uutta suomalaista tietä ruoantuotantoon."

Suomalaisella tiellä hän tarkoittaa pohjoisen ilmaston, vahvan tutkimustiedon ja koulutettujen viljelijöiden tuomat edut hyödyntävää tuotantoa.

"Me voisimme nousta eettisen ja ekologisen, kestävän ruoantuotannon mallimaaksi ja huippuosaajaksi. Myös niiden kovimpien brändien tuottajaksi ja viejäksi. Se ei olisi edes vaikeaa jos halua vain löytyisi."

Välttilä peräänkuuluttaa puolueen kesäkuussa valittavalta uudelta puheenjohtajalta selkeää ruoka- ja maatalouspoliittista linjaa.

Hänen mukaansa puolue voisi tehdä ruokapolitiikkaa, joka nostaisi maan haja-asutusalueet vahvaan nousuun.

"Uskon että ruokapolitiikka ratkaisee sen, jääkö vihreät omaan marginaaliinsa ja pienpuolueeksi vai onko meissä ainesta olla pääministeripuolue."

Vihreät ovat paraikaa uusimassa maaseutupoliittista ohjelmaansa. "Olen varma, että siitä tulee suomalaisen maatalouden kannalta erittäin hyvä", Välttilä kertoo MT:lle. Hänen mukaansa sen laatimisessa maaseutu- ja erävihreillä on ollut iso panos.

"Muutenkin virheissä on kyllä vahvaa substanssiosaamista maatalouden suhteen."

Aina tämä ei käy puolueen jäsenten ulostuloissa ilmi, hän harmittelee.

"Ne ovat monesti sellaisia puuskahduksia, joista näkee, ettei asioihin ole perehdytty."

Yksi "puuskahdusten" esittäjistä on kansanedustaja Antero Vartia. Hän on ollut etulinjassa vaatimassa tuettujen lomituspalveluiden lopettamista.

Välttilä kutsui Vartian viime keväänä tutustumaan maatilaansa.

Nyt tämä vierailu on toteutumassa, Välttilä kertoo.

"Itse asiassa olin itse unohtanut asian, mutta Antero otti asian puheeksi. Vierailu on sovittu 16.5."

Lue myös:

Vihreät nuoret ajavat maataloustuotannolle ensisijaisesti haittaveroa: Lihavero on paras keino haittojen kitkemiseen

Vihreiden pj-ehdokas Touko Aalto ehdottaa maito- ja lihaveroa lomitusleikkauksien sijaan

IL: Aloite vihreiden puoluekokouksessa esittää maatalousyrittäjien ja turkistuottajien lomituspalvelujen lakkauttamista

Vihreiden Vartia vaatii valtion lomituspalveluiden lopettamista: “Muut yrittäjät joutuvat maksamaan lomasijaisensa itse”

Lomitusta kritisoinut Vartia ottaa tilakutsun vastaan: “Jatkoa seuraa”

Aiheeseen liittyvät artikkelit