Politiikka

Vihreät: Geenimuuntelua on tutkittava ratkaisuna maanviljelyn ongelmiin

Puolueen mukaan GMO-tekniikkaa voidaan hyödyntää vastuullisesti, mutta se vaatii alan riippumatonta tutkimusta.
Isagani Serrano/Flicr
Geenimanipuloitua, "kultaista" riisiä ja tavallista, valkoista riisiä.

Vihreät on määritellyt suhdettaan geenimuunneltuihin organismeihin eli GMO-lajikkeisiin julkaisemassaan keskustelupaperissa.

Suurin osa geenimuunnelluista elintarvikkeista tuotetaan tällä hetkellä Yhdysvalloissa. EU:ssa lainsäädäntö GMO-tuotteiden tiimoilta on tällä hetkellä maailman tiukimpia.

Vihreiden mukaan GMO­-teknologia on yksi jalostusmenetelmä muiden joukossa.

"On hyvä tunnustaa, että raja GMO­-menetelmien ja muun jalostamisen välillä on merkittävästi hämärtynyt. Ympäri maailmaa käydään debattia siitä, missä raja täsmälleen kulkee", keskustelupaperissa arvioidaan.

"Menetelmien mahdollisuuksien ja uhkien kannalta jaottelu esimerkiksi GMO­-tuotteisiin ja ei-­GMO-­tuotteisiin ei ole mielekästä, mutta nykytilassaan sääntely tekee rajanvedosta merkityksellisen."

Ongelmana GMO-tekniikoissa puolueen mukaan on, että niitä on tähän asti käytetty pääsääntöisesti kestävän kehityksen vastaisesti pelkästään kaupallisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

"Alaan liitettyjen suurten lupausten lunastamisen sijaan olemme voineet seurata lajien kehittämistä kestämään suurempia määriä torjunta­-aineita ja tekniikka on vain kaventanut lajien kirjoa", paperissa todetaan.

"Näin ei kuitenkaan tarvitse välttämättä olla jatkossa. GMO­-tekniikoita voitaisiin hyödyntää vastuullisesti esimerkiksi vähentämään maanviljelyn kemikaalikuormitusta, jos niille luodaan sopivat edellytykset ja riittävän tiukat kriteerit esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta. GMO-­tekniikoiden uhat ja mahdollisuudet ovat pohjimmiltaan samoja."

Geenimuunnellut lajikkeet voisivat esimerkiksi menestyä ilmastonmuutoksen uhkaamilla alueilla, jotka ovat perinteisille lajikkeille liian haastavia. Myös YK.n entinen pääsihteeri Kofi Annan on huomauttanut, että EU:n GMO-vastainen kanta vaikuttaa maailmanlaajuisesti ja köyhät Afrikan maat voisivat hyötyä uusien lajikkeiden ominaisuuksista maataloudessaan.

Vihreät esittävät seuraavia toimenpiteitä GMO-lajikkeisiin liittyen:

1. Tarkastellaan ruokajärjestelmää kokonaisuutena ja varmistetaan sen kestävyys. Suunnataan valvontaa nimenomaan luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen.

2. Jalostusmenetelmien sääntelyä pitäisi harmonisoida siten, että kaikkiin jalostusmenetelmiin liitetään seurantavaatimuksia esimerkiksi ihmisten terveyteen ja kestävään kehitykseen liittyen.

3. Jalostusmenetelmissä on oleellista tarkastella myös sitä, miksi jalostamista tehdään. Tuemme kestävän kehityksen päämääriä tukevaa jalostamista.

4. Suomessa ja maailmalla on tuettava hyvää riippumatonta tutkimusta myös GMO:sta.

5. Koska tutkimukset ja kokeet ovat aina vain rajatun mittaisia, on lajien käyttöä ja erilaisia vaikutuksia valvottava tarkasti myös pidemmällä aikavälillä.

6. Korkealaatuisen ja riippumattoman tutkimuksen takaamiseksi voidaan harkita lajien patenteilla tienaaville lisävaatimuksia valvonnan rahoittamisesta.

Lue lisää:

Kofi Annan: "EU:n jokainen lehmä voitaisiin lennättää tukiaisilla maailman ympäri"

Lue lisää

Torille sulavat jääpylväät muistuttavat, että ilmastonmuutos uhkaa myös Suomen rannikkokaupunkeja Oulusta Kotkaan

Viljelijöiden otettava paikkansa ruokakeskustelussa

Palontorjunta on ilmastoteko

Yksi asia peittää kaiken