Politiikka

Vihreät valitsevat uuden puheenjohtajansa etanapostilla

Politiikka 06.06.2017

Ehdokkaita on kuusi ja viimeinen päivä postittaa äänestyslippu keskiviikkona.


Jaana Kankaanpaa
Ville Niinistön tähtihetket puoluejohdossa alkavat olla ohi. Seuraaja valitaan kirjeäänestyksellä ja julkistetaan reilun viikon kuluttua Tampereella.

Vihreät valitsevat puolueelleen uuden puheenjohtajan reilun viikon kuluttua lauantaina 17. kesäkuuta Tampereella. Nykyinen puheenjohtaja Ville Niinistö on nostanut puolueensa suosion huipulle, mutta puolueen sääntöjen mukaan hän joutuu väistymään kolmen kaksivuotiskauden jälkeen.

Vaikka päätöksen uudesta puheenjohtajasta tekeekin Tampereelle Sampolan juhlasaliin kokoontuva puoluekokousväki, päätöstä edeltää erikoinen toimenpide: jäsenäänestys, joka tehdään kirjeitse.

Äänestää voivat vihreiden jäsenmaksun maksaneet, ja viimeinen päivä postittaa äänet puolueelle on tämän viikon keskiviikkona, "jotta ne varmasti ehtisivät ääntenlaskentaan".

Äänet lasketaan ja tulos julkistetaan puoluekokouksessa. Kirjeäänestys on neuvoa antava, mutta puoluehallituksen kanta on, että puoluekokous valitsee puheenjohtajaksi jäsenäänestyksen voittajan.

Äänet lasketaan, jos äänestysprosentti on yli 50.

Ääniä annetaan siten, että äänestäjä laittaa kaikki kuusi ehdokasta paremmuusjärjestykseen ja laskettaessa ääni annetaan ykköseksi merkitylle ehdokkaalle. Jos joku saa jo ensimmäisellä kierroksella yli puolet äänistä, hänet valitaan. Muussa tapauksessa vähiten ääniä saanut karsitaan pois ja äänet siirretään kakkoselle, joten äänet eivät mene hukkaan.

Uudeksi puheenjohtajaksi ovat ehdolla jyväskyläläinen kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Touko Aalto, kuusamolainen tutkija, varakansanedustaja ja maaseutu- ja erävihreiden perustajajäsen Mika Flöjt, Helsingin vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kansanedustaja Emma Kari, joensuulainen kansanedustaja ja vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen, helsinkiläinen valtuutettu, tutkija ja puolueen varapuheenjohtaja Maria Ohisalo sekä tamperelainen kansanedustaja Olli-Poika Parviainen.

Uutissuomalaisen kyselyssä suosituin oli Kari 28 prosentin kannatuksella ja toisena Aalto 15 prosentilla. 43 prosenttia vihreiden kannattajaksi ilmoittautuneista ei osannut nimetä suosikkiaan.

MT:n lukijat muistanevat Aallon tuoreesta esityksestään liha- ja maitoverosta ja Karin viime syksyltä, kun hän kehotti MTK:ta katsomaan peiliin järjestön pidettyä Lidlin virikehäkkikananmunapäätöstä tekopyhänä.

Maa- ja erävihreiden puheenjohtajakyselyssä kaikki ehdokkaat torjuivat maaseudun ja kaupunkien vastakkainasettelun, näkivät enemmänkin kilpailua ja leimaamista keskustan kanssa sekä painottivat eettisen, kotimaisen ruuantuotannon puolustamista.

Flöjt tähdentää myös kansallista ruokaturvaa ja keventäisi luomutuotteiden arvonlisäveroa, helpottaisi sukupolvenvaihdoksia sekä edistäisi maaseudun biomassan muuttamista autokannan tankattavaksi.

Ohisalo uskoo nyhtökauran kaltaisiin tuotteisiin ja sähköisiin palveluihin, Mikkonen ja Parviainen lisäksi puolueensa maaseutu-uskottavuuden kasvuun kannatuksen nousun myötä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT