Politiikka

Vihreiden pj-ehdokas Touko Aalto ehdottaa maito- ja lihaveroa lomitusleikkauksien sijaan

Lomitusleikkauksista vihreiden pj-ehdokkaat eivät innostu. Turkistarhauksen lopettaminen ja lihankulutuksen vähentäminen ovat kuitenkin yhteisiä tavoitteita.
Sami Karppinen
Touko Aalto tavoittelee vihreiden puheenjohtajuutta.

MT selvitti, miten vihreiden puheenjohtajuudesta kilpailevat ehdokkaat suhtautuvat aloitteeseen lomitusoikeuden poistamisesta. Aloitteen puoluekokoukselle tekivät Antero Vartia, Hannu Oskala ja Leo Stranius.

Jyväskyläläinen Touko Aalto kertoo MT:lle ymmärtävänsä aloitteen taustalla olevia ajatuksia, mutta pitää maito- ja lihatuotteille suunnattua veroa parempana keinona eläintuotannon vähentämiseksi kuin lomitusleikkauksia.

"Turkistuotanto tulee lopettaa siirtymäajan jälkeen, mutta lihan ja maidon tuotantoa ei, koska se korvautuisi tuonnilla. Maito- ja lihatuotteiden korkeampi verotus olisikin parempi keino eläintuotannon vähentämiseksi kuin lomituksen poistaminen."

"Vaikka kannattaa tämän tapaista kehityskulkua, pitää miettiä niitä keinoja jotka tukevat tavoitetta parhaiten, ja mistä taas syntyy vastustusta."

Aalto korostaa myös lomituksen merkitystä tuottajien ja sitä kautta eläinten hyvinvoinnille.

"Aloitteella annetaan väärä viesti monella tapaa ahdingossa oleville yrittäjille. Eläinten hyvinvointi voisi kärsiä entisestään, kun ihmiset tulevat jaksamisensa äärirajoille."

Helsinkiläinen Emma Kari tarkastelisi maataloustukia kokonaisuutena.

"Tukijärjestelmää pitää kehittää pitkäjänteisesti ympäristöystävälliseen suuntaan. Lomitustukien erottaminen kokonaisuudesta ei ole järkevää, enkä kannata aloitetta. Meidän on pystyttävä pitämään huolta myös maatalousyrittäjien jaksamisesta. Tukia uudistettaessa on mietittävä, miten ne voisivat tukea ihmisten ja eläinten hyvinvointia paremmin."

Joensuulainen Krista Mikkonen ei myöskään kannata puolueensa piiristä noussutta aloitetta. Hän korostaa Karin tavoin maataloustukien uudistamista kokonaisuutena ja lomituksen merkitystä hyvinvoinnille.

"Tuottajan oma hyvinvointi ja jaksaminen taas on paras tae sille, että eläimistä huolehditaan hyvin. Vaikka mielestäni maataloustuet kokonaisuudessaan kaipaavat uudistamista, niin se tulisi tehdä kokonaisuutena eikä käsitellä yksitellen eri tukia."

Aloitteen taustalla olevat tavoitteet Mikkonenkin kyllä hyväksyy.

"Aloitteen tavoitteena on lihan kulutuksen vähentäminen ja turkistarhauksen lakkauttaminen. Jaan molemmat tavoitteet, jotka ovat perusteltuja niin ilmastopoliittisista kuin eläinsuojelunäkökulmista. Lomituspalveluiden lakkautus ei ole kestävä keino ajaa näitä tavoitteita. Tuottajien uupuminen vain aiheuttaa lisää kärsimystä niin tuottajille itselleen, heidän perheilleen kuin eläimille."

Uusi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ei aio ottaa maito- ja lihaveroa käsittelyyn.

Lue lisää

Puoluejohtajilta vaadittava selkeitä linjoja

Touko Aalto kieltäisi turkistarhauksen ja antaa täystyrmäyksen valinnanvapaudelle

Vihreiden Vartia vaatii valtion lomituspalveluiden lopettamista: “Muut yrittäjät joutuvat maksamaan lomasijaisensa itse”

Vihreiden johto lyttää Vartian lomituspuheet: “Järjestelmä uudistettava joustavammaksi viljelijöille”