Politiikka

Viljelijän vaaliehdokkaan "pitää tietää maataloudesta ja muustakin"

Politiikka 21.02.2017

MT:n viljelijäkyselyn mukaan kuntavaalissa ehdokas on tärkeämpi kuin puolue.


Jukka Pasonen
Moni viljelijä etsii vielä sopivaa ehdokasta.
Moni viljelijä etsii vielä sopivaa ehdokasta.
Jukka Koivula
Jyrki Savolainen haluaa ehdokkaansa tuntevan maataloutta mutta samalla yhteiskunnan asioita laajasti.
Jyrki Savolainen haluaa ehdokkaansa tuntevan maataloutta mutta samalla yhteiskunnan asioita laajasti.

Laukaan Tarvaalassa emolehmätilaa isännöivä Jyrki Savolainen sanoo äänestävänsä vaaleissa ehdokasta, jolla on osaamista sekä maataloudesta että yleispolitiikasta.

”Ehdokkaan täytyy tuntea maatalouden tilanne ja haasteet. Mutta pitää olla avarakatseinen ja tietää muustakin, pitää ymmärtää yhteiskuntaa laaja-alaisesti.”

Sellaiset ehdot Savolaisen äänestämän ehdokkaan on täytettävä tulevissa maakunta-, eduskunta- ja EU-vaaleissa.

Samoin tietysti lähimpänä olevissa kuntavaaleissa, mutta niissä ehdokkaan valintaan vaikuttaa myös se, että Savolainen on itse keskustan ehdokkaana.

Laukaassa kuntavaaliehdokkaiden löytäminen on ollut haastavaa kaikille puolueille.

”Viljelijöiltä on tullut sellaista palautetta, että kevät on hankala ajankohta vaaleille. Päälle painavat tilan työt ja liittojen kevät­kokoukset.”

Viljelijän kannalta tärkeimpinä vaaleina Savolainen pitää eduskuntavaaleja.

Samaa mieltä Maaseudun Tulevaisuuden kyselyssä ovat useimmat viljelijät: tärkeimmät ovat eduskuntavaalit, toisena ovat kuntavaalit ja kolmantena presidentinvaalit. Selvästi niiden jälkeen tulevat EU-vaalit, joiden edelle kiilaavat arvioissa vielä maakuntavaalitkin, joista ei vielä ole kokemusta.

Yli puolet viljelijöistä tietää MT:n kyselyn mukaan jo nyt, mitä puoluetta äänestää kevään kuntavaaleissa. Melkein joka kolmas ei ole vielä varma puolueesta, osa heistä ei äänestämisestä ylipäätään.

Viljelijöistä 95 prosenttia vastasi kyselyyn tammi–­helmikuun vaihteessa kuitenkin sillä mielellä, että äänestämään he lähtevät. Varmana sitä piti 84 prosenttia.

Kuntavaaleissa syksyllä 2012 äänestysprosentti oli 58. Jos se huhtikuussakin pysyy 60 prosentin tuntumassa, viljelijöiden äänestysinto nousee muuhun väestöön verrattuna jopa puolitoistakertaiseksi.

Puolue on kuntavaalissa toissijainen peruste useimpien viljelijöiden äänestämiselle. Kymmenestä viljelijästä kuusi äänestää ensi sijassa henkilöä. Henkilön he valitsevat useimmiten tämän mielipiteiden perusteella, mutta syynä voi olla myös jokin muu henkilön ominaisuus, kuten tuttuus.

Vaikka kysely ei ollut varsinainen kannatusmittaus, tulokset vahvistavat ennestään tiedetyn: keskusta on viljelijöiden valtapuolue. Kyselyyn vastanneista viljelijöistä joka toinen on jo päättänyt äänestää keskustaa. Kokoomusta aikoo äänestää lähes joka kymmenes. Kaikille muillekin puolueille löytyy viljelijöiden joukosta ainakin joitakin äänestäjiä.

Prosenteista puuttuvat kuitenkin ne, jotka eivät vielä halua tai osaa kertoa, kenelle äänensä antavat. Jaossa on vielä joka kolmas viljelijä-ääni.

Luvuista puuttuvat myös RKP:n äänestäjät, koska kysely tehtiin vain suomenkielisellä alueella. Ruotsinkielisen tuottajajärjestön jäsentilojen määrän ja ruotsinkielisten puolueuskollisuuden perusteella voi arvioida, että RKP on selvästi kolmanneksi suurin viljelijäpuolue keskustan ja kokoomuksen jälkeen ja ennen perussuomalaisia.

Tulokset ovat samansuuntaiset kuin ennen edellisiä kuntavaaleja. Erona on, että kokoomuksen viljelijäkannatus näyttää vahvistuvan silloisen notkahduksen jälkeen. Perussuomalaisten taas vastaavasti vähenee silloisen piikin jälkeen. Nämä tulokset ovat yleisten kannatusmittausten mukaisia.

Muutaman vuoden takaisen MT:n lukijatutkimuksen mukaan lehden lukijoissa puolueiden kannatus jakaantuu tasaisemmin kuin pelkästään viljelijöiden keskuudessa.

Kyselyn toteutti tammi–helmikuun vaihteessa Gallup Elintarviketieto.

Tietokoneavusteiseen kyselyyn vastasi 576 viljelijää. Otanta ja tulosten painotus on tehty niin, että ne edustavat Manner-Suomen suomenkielisiä viljelijöitä.

Lue myös aiemmista MT-mittauksista:

Kimmo Tiilikaiselle viljelijöiltä kouluarvosana 6,5

Viljelijät: K-ryhmä vahvimmin kotimaisen ruuan puolella

Tuottajien mielestä Valio edistää kotimaisuutta eniten, Arlalle murskalukemat

Kriisitoimet auttavat monia maatiloja mutta yleistilanne ei kohene

Aiheeseen liittyvät artikkelit