Politiikka

Viro lopettaa maakunnat

Sähköiset palvelut tarkoittavat, että hallintoportaita voi vähentää.
Eija Mansikkamäki
Viro esittelee e-Eestin hallintoa ja yrityksiä erityisessä esittelytilassa eli showroomissa Tallinnassa Ülemisten kaupunginosassa lähellä lentokenttää.

Viro on luopumassa maakunnista. Niitä ei enää tarvita, koska valtion palveluista jo 99 prosenttia on saatavilla sähköisesti.

Maakunnista on tullut lähinnä valtion päätösten vahtikoiria, joten tehtävät voi siirtää kunnille ja valtiolle. Kansalaiset puolestaan asioivat hallinnon kanssa sähköisesti suoraan, joten hallintoportaita voi vähentää.

Viron suuri maakuntauudistus alkoi vuonna 2015. Virossa oli tuolloin 16 maakuntaa ja 213 kuntaa, joista 80 prosentissa on alle 5 000 asukasta ja puolessa kuihtuva asukasluku.

Vuonna 2016 valtio alkoi tarjota porkkanoita vapaaehtoisesti yhdistyville kunnille. Yhdistymiskorvausta sai 100 euroa asukasta kohden ja kunnanjohtajalle ja valtuuston puheenjohtajalle tuplapalkka.

Tänä vuonna ryhdyttiin pakkoliitoksiin, mutta niskuroivia kuntia on vielä parikymmentä. Kiistanalaisista liitoksista voi seurata pulmia, sillä seuraavat kuntavaalit ovat lokakuussa.

Tavoitteena on, että ensi vuonna kuntia on 70 ja maakuntia ei lainkaan.

Viro on kirinyt ketteräksi sähköisten palveluiden käyttäjäksi. Kaikki eivät vielä käytä niitä, mutta koulutus on menossa etenkin vanhusten mutta myös lasten osalta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Danish Agro joutuu myymään Deere-kauppansa Virossa

MT:n kysely: Joka kuudes haluaa Suomeen 18 maakuntaa – keskustalaisistakin vain puolet

Oodi veli Virolle