Politiikka

WWF lulucf-päätöksestä: "Iso tappio ilmastolle"

Politiikka 13.09.2017

WWF:n ohjelmapäällikön mukaan on ihmeellistä, että jotkut pitävät äänestystulosta hyvänä ilmaston kannalta.


Saara Olkkonen
Äänestyksessä voittanut muutosehdotus on Nikulan mielestä hyvin sekava ja ilmeisen haitallinen.

WWF Suomen ohjelmapäällikkö Jussi Nikula sanoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että WWF on hyvin pettynyt tämänpäiväisen lulucf-äänestyksen tulokseen.

"Se on iso tappio ilmastolle. Se on päällimmäinen asia", Nikula sanoo.

Nikula pitää biotalouden puolustamista ymmärrettävänä. Ongelma on hänen mukaansa kuitenkin se, että nyt puolustaminen tapahtuu ilmaston kustannuksella.

WWF on Nikulan tyytymätön suomalaisten toimijoiden vastuuttomuuteen ja lyhytnäköisyyteen ilmastonmuutoksen torjunnassa. Nikulan mukaan on ihmeellistä, että jotkut pitävät äänestystulosta hyvänä ilmaston kannalta.

"Siinä ei ihan ymmärretä kokonaisuutta, jos joku näin lausuu", hän toteaa.

Ohjelmapäällikön mukaan äänestys oli tiukka.

"Se oli siinä ja siinä, että kummin päin siinä käy", hän sanoo.

Äänestyksessä voittanut muutosehdotus on Nikulan mielestä hyvin sekava ja ilmeisen haitallinen. Hänen mukaansa on epäselvää, mitä muutosehdotus oikeasti tarkoittaa.

Äänestyksen jälkeen ei Nikulan mukaan ole mitään perusteita pitää bioenergiaa hiilineutraalina.

"Tämä päätös johtaa siihen, ettei bioenergian ilmastovaikutuksia huomioida lulucf-sektorilla. Bioenergian haitalliset ilmastovaikutukset pitää siis ottaa jollain muulla tavalla huomioon"

Mikäli päättäjät ovat jatkossa vakavissaan 1,5 tai kahden asteen ilmastotavoitteen kanssa, tulee toimien Nikulan mukaan kiristyä muussa ilmastopolitiikassa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että päästövähennystoimenpiteitä kiristettäisiin taakanjakosektorilla tai päästökauppasektorilla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit