Politiikka

Yhdeksän suomalaismeppiä kannattaa Suomelle edullista EU:n metsälakikantaa

Politiikka 11.09.2017

Jäätteenmäki toivoo komissiolta selvää kannanottoa tavoitteista. Parlamentti äänestää metsälaki lulucf:stä keskiviikkona.


Jukka Pasonen

Meppi Nils Torvaldsin (r.) mestaroima muutosesitys Euroopan parlamentin metsälakiin sai taakseen MT:n kyselyssä yhdeksän suomalaismeppiä.

Muutosesitys poistaisi pahimman huolen, jonka ympäristövaliokunnan alkuperäinen kanta aiheuttaisi Suomen metsätaloudelle. Pahimmillaan ympäristövaliokunnan kanta määrittäisi Suomen metsät laskennallisesti hiilidioksidin päästöjen lähteeksi, vaikka ne todellisuudessa ovat hiilinielu.

EU-puolue EPP on myös muutosesityksen kannalla.

"Hoidettu metsäala pysyy nieluna ja kansallinen metsästrategia määrittelee, miten hiilinielu säilyy tai kasvaa", kokoomuksen meppi Petri Sarvamaa selvittää EPP:n kantaa.

Kokoomus kuuluu EPP:hen.

Perjantain näytti siltä, että Euroopan parlamentti kääntyisi muutosehdotuksen kannalle. Tilanne kuitenkin elää keskiviikon äänestykseen asti.

Anneli Jäätteenmäki (kesk.) perää Euroopan komissiolta vahvempaa kannanottoa, koska se on luvannut biomassojen käytön kasvun olevan mahdollista.

"Komission täytyy maanantaina selkeästi ilmoittaa, mikä on sen tavoite ja kanta. Mielestäni komissaari Kataisen julkitulon jälkeen tämä on epäselvää", Jäätteenmäki sanoo.

Merja Kyllönen (vas.) ja Pirkko Ruohonen-Lerner (s.) eivät ole vielä päättäneet kantojaan.

"Minun on nähtävä ensiksi äänestyslistat ja niiden vaihtoehdot", Ruohonen-Lerner sanoo.

"Kompromissiehdotus vaikutti varsin viisaalta kokonaisuuden kannalta", Kyllönen kommentoi.

Kokoomuksen Sirpa Pietikäinen on kriittinen muutosesitykselle.

"En kannata muutosehdotusta enkä ympäristövaliokunnan kantaa. Kannatan komission alkuperäisiä vertailuvuosia, sillä niillä on kansainvälinen legitimiteetti", Pietikäinen sanoo.

Komission esityksen vertailuvuodet ovat peräisin kansainvälisistä ilmastoneuvotteluista. Siksi niille on Pietikäisen mukaan kansainvälinen hyväksyntä, toisin kuin muille vertailuvuosille.

Vihreiden Heidi Hautala aikoo äänestää ympäristövaliokunnan esityksen puolesta.

"EU-maat muiden valtioiden mukana ovat sitoutuneet Pariisin ilmastosopimukseen, jonka toimeenpanolla on kiire. Metsät ovat oleellisessa asemassa", Hautala sanoo.

Euroopan parlamentissa puolueilla ei ole samanlaista ryhmäkuria kuin eduskunnassa. Ryhmät antavat kuitenkin äänestyssuosituksia.

Aldessa ja EPP:ssä on meppejä, jotka eivät kannata muutosehdotusta. Ryhmät pitävät kokouksia vielä alkuviikolla Strasbourgissa.

Aiheesta lisää:

Alkaako järki löytyä EU:n metsälakiin? – Suomelle edullista lulucf-kantaa valmistellaan Euroopan parlamentissa

Euroopan parlamentti alkaa taipua metsälaissa: Suomelle edullisempi kanta saamassa enemmistön

Aiheeseen liittyvät artikkelit