Ylen kysely: Suomalaisen unelmakoti on maaseudulla, vain joka kymmenes haluaa suurkaupungin keskustaan - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Ylen kysely: Suomalaisen unelmakoti on maaseudulla, vain joka kymmenes haluaa suurkaupungin keskustaan

Tulokset eivät yllätä kaupunkimaantieteen professoria Mari Vaattovaaraa. Hänestä kaupunkikeskustelu on ollut ylikorostunutta.
Joel Rosenberg
Helsinkiä halutaaan kasvattaa ja rakentaa entistä tiiviimmin. Tämä on herättänyt kaupunkilaisten huolet viheralueiden tulevaisuudesta.

Ylen teettämän tutkimuksen mukaan lähes joka kolmannen suomalaisen unelmakoti sijaitsee maaseudulla. Suuren kaupungin reunamilla haluaisi asua joka neljäs, pikkukaupungissa 28 prosenttia. Suuren kaupungin keskustassa haluaa asua vain joka kymmenes suomalainen, jos asuinpaikan saisi valita vapaasti.

Maaseudulla asuminen viehättää paitsi pikkupaikkakuntalaisia, myös pääkaupunkiseutulaisia, joista joka kymmenes haluaisi asua maalla.

Ylen haastattelema Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara ei yllättynyt kyselyn tuloksista.

"Toisin kuin lisää kantakaupunkia ajavat intressiryhmät kertovat että kaikki haluavat asua kantakaupungissa, kaikki tutkimusevidenssi niin nuorilta kuin vanhemmilta tukee edelleen samantyyppistä asumistoivemiljöötä", hän kommentoi.

Halu maaseudulla asumisesta voi Vaattovaaran mielestä tarkoittaa varsinaisen haja-asutusalueen lisäksi luonnonläheistä, rauhallista pientalomaista asumista.

"Itse ajattelen, että vastaukset voivat olla jonkinlaista mökkikauden jälkeistä maalla asumisen ihannointia mutta myös jonkinlainen vastalause tälle kansakunnassa ylikorostuneelle kaupunkilaiskeskustelulle."

Vaattovaara korostaa, että vaikka tiedotusvälineet ja suuri osa asiantuntijoistakin kertoo, että maailma on muuttumassa radikaalilla tavalla, muutosta ei ole oikeasti nähtävissä Suomessa tai kansainvälisestikään.

Ylen uutinen aiheesta

Lue lisää:

Professori: "Helsingin suuruudenhulluus viisveisaa realismista"

Blogisota alkoi: Elääkö maalainen pääkaupunkilaisen kustannuksella vai päinvastoin?

Mistä löytyykään Suomen ympäristötuhojen äiti?

Lue lisää

Karstulan sivukylällä postinjakelu on ollut retuperällä jo pitkään – lähes kaikki posti saapuu nykyään sähköisessä muodossa

Tutkimus: Suomalaisista vain 9 prosenttia suhtautuu myönteisesti muuttoliikkeeseen kohti etelän kaupunkikeskuksia

Mitä kuuluu 4H:lle?

BIM-insinööri rakentaa taloja koodaten ja mallintaen