Maaseudun Tulevaisuus

Professori: Satotasojen kasvattaminen ei ratkaise ruokaturvaa

Ravinteiden pysymistä ruokaketjussa pitää tehostaa, siitä asiantuntijat ovat yhtä mieltä. Mutta pitääkö satotasoja kasvattaa? Se jakaakin jo käsitykset.
Saara Olkkonen
Asiantuntijoiden mielestä ravinteiden kiertoa maataloudessa pitäisi tehostaa.

Jotta maapallon ruokaturvasta voitaisiin huolehtia, luonnonvarojen kokonaiskulutusta pitäisi vähentää viidenneksellä ja viljelysato pitäisi tuplata. Näin toteaa johtaja Mari Pantsar Sitrasta.

Viljasadon kaksinkertaistaminen on hänen mukaansa välttämätöntä, koska muuten viljelysmaata tarvittaisiin maapallon kasvavan väestön ruokkimiseen jopa 250 prosenttia nykyistä enemmän.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Lassi Linnanen on toista mieltä. Hänen mukaansa hehtaarisatojen kasvattaminen on väärä keino kestävyysongelman ratkaisuun.

Linnasen mielestä nykyiset ruuantuotannon tavat ovat ympäristönäkökulmasta kestämättömiä.

Siitä sekä Linnanen että Pantsar ovat yhtä mieltä, että ratkaisua ruuantuotannon kestävyysongelmaan tulee etsiä kierrätystaloudesta: ruokaketjun ravinteet on saatava mahdollisimman tehokkaasti pysymään ketjussa. 

Pantsarin mukaan tässä haasteessaa voidaan onnistua vain cleantechiin eli puhtaaseen teknologiaan satsaamalla, Teknologisia ratkaisuja tarvitaan hänen mukaansa erityisesti ravinteiden kierrätyksen tehostamisessa.

Pantsar ja Linnanen kertoivat näkemyksistään tänään Sitran, Baltic Sea Action Groupin ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston yhteisessä kierrätystalousseminaarissa Finlandia-talossa Helsingissä.

Aiheesta lisää keskiviikkona ilmestyvässä Maaseudun Tulevaisuudessa.

Lue lisää

Jyrki Katainen ei lähde kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi – "Minulla ei ole palavaa halua tulla valituksi"

Jyrki Katainen oikaisee avohakkuupuheitaan: "Kyseessä oli osin huumoria, mutta vitsi ei mennyt läpi"

Yliö: Ihmisen kokemus arvokkaasta osaamisesta ja kuulumisesta yhteisöön luo pohjan vakaalle yhteiskunnalle

Huomaa ja arvosta omaa osaamistasi